IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се надява да получи 7 млрд. долара от МВФ този месец

Няма да разчитаме на донорите, веднага щом ситуацията се подобри ще излезем на международните капиталови пазари, посочи финансовият министър на страната

22:30 | 11.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна се надява да получи 7 млрд. долара от МВФ този месец

Украйна вероятно ще получи 7 млрд. долара от МВФ тази година в подкрепа на бюджета и резервите на централната банка, заяви финансовият министър на страната Олександър Шлапак, цитиран от Bloomberg.

Украински представители ще се срещнат с управляващият директор на фонда Кристин Лагард в понеделник, като правителството се надява, че кредиторът ще одобри заема през този месец.

Миналия месец Украйна подписа предварително споразумение с МВФ за заеми на стойност до 18 млрд. долара в рамките на две години, като общото международно финансиране може да достигне 27 млрд.

„Изпълнихме всички предварителни изисквания, които договорихме с МВФ“, изтъква министърът. Според Шлапак страната се нуждае от 30 млрд. долара до 2015 г., за да „балансира ситуацията“. 

Украйна също така търси допълнително финансиране от Г7. От членките на групата Канада вече обеща 200 млн. щатски долара, а САЩ също са дали индикации според министъра.

"Украйна ще излезе на международните капиталови пазари веднага щом ситуацията се подобри, като ще сме в състояние да постигнем приемлива доходност", заяви Шлапак. "Няма да разчитаме на донорите", посочи той.

Шлапак е говорил с Franklin Resources – най-големият държател на украински еврооблигации. Групата натрупа ДЦК на Украйна за 7,3 млрд. долара, като увеличи вложенията си по време на уличните протести в страната.

„Те са много сигурни в Украйна и са готови да предоставят допълнителни ресурси, тъй като вярват в нас като партньори. Ние ги уверихме, че ще изплатим дълговете си“, каза Шлапак.

Правителството на Украйна предвижда, че икономиката на страната ще се свие с 3% през 2014 г. – трета рецесия от 2008 г., като резервите на страната са на 9-годишно дъно. 

От началото на годината местната валута – гривната, е поевтиняла с 38% спрямо долара – най-лошото представяне сред 170 валути, следени от Bloomberg. След завършването на сделката с МВФ гривната ще се възстанови, смята Шлапак.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
МВФ не "дава",той само взема.Това,което поднася в началото е морковът,който довежда до робството.Това беше в крайна сметка целта на занятието - да се стигне до него.Сега ще почнат унизителните условия,за "да се получи даването",а самите условия са реализиране на получаваното от МВФ.Можем да приветстваме новите роби,в кошарата на обречените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още