IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за покупка на украински облигации?

Според експерти спасителната помощ за Киев ще понижи значително риска, че страната може да се окаже неспособна да изплаща своите задължения

10:51 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Време ли е за покупка на украински облигации?

Напрежението между Русия и Украйна може би накара мнозина инвеститори да изтеглят средствата си от региона. Но други усещат, че е време да погледнат към облигациите на Украйна, пише CNBC.

„Най-вероятно Русия няма да извърши интервенции в източната част на Украйна“, смята анализаторът от Societe Generale Реги Шателие. „След като геополитическата несигурност в региона отслабва, считаме, че украинските активи следва да се представят доста добре.“

От началото на годината фондовете, инвестиращи в облигации на развиващите се европейски държави, са изтеглили 5,3% от своите активи, показват данни на Deutsche Bank.

Шателие очаква спасителната помощ за Украйна от международната общност на стойност 27 млрд. долара значително да понижи риска, че страната може да се окаже неспособна да изплаща своите задължения. Мерките за строги икономии, включително повишаването на текущите много ниски цени на газа за домакинствата, са от ключово значение за сделката. Но според Международния валутен фонд това ще се случи заедно с „мащабна социална защита“.

„Въпреки че оставаме загрижени за изпадането в продължителна рецесия, мерките за строги икономии би трябвало да имат положително влияние върху бюджетния дефицит“, смята експертът на френската банка. „Тесните взаимоотношения с Европейския съюз също могат да засилят доверието на инвеститорите към Украйна.“

Шателие изрази предпочитанието си към украинските облигации с падеж през юли 2017 г., които се търгуват с отстъпка от номинала, въпреки че предлагат купонов процент от 9,25 на сто. Той смята, че този вид ценни книжа са по-ликвидни, а това намалява трансакционните разходи.

Но не само френският кредитор е привлечен от краткосрочните облигации на Украйна.

„Вероятността за изпадане в неплатежоспособност в краткосрочен план е изключително ниска“, смятат експертите на Barclays. И те препоръчват инвестициите в украински облигации с по-кратък срок.

„Дългосрочните икономически предизвикателства и политическите рискове ни спират да поставим положителна оценка на дългосрочните облигации“, отбелязват от английската банка. Експертите й очакват конфликтът с Русия да навреди на нагласите на инвеститорите и да доведе до спад на преките чуждестранни инвестиции.

Barclays прогнозира, че икономиката на Украйна ще се свие с 4-5% тази година, а отцепването на Крим ще струва на страната допълнителен спад в брутния вътрешен продукт от около 3%.

Ако трябва да бъдем честни, инвестициите в украински дълг са си рискови. Въпреки че Barclays вижда някаква печалба в украинските облигации, сред всички високодоходни облигации на развиващия се пазар банката предпочита венецуелски дълг.

В момента Венецуела е изправена пред предизвикателствата на масовите политически протести заради рязкото влошаване на икономиката. Инфлацията в страната е близо 60%, а съществува вероятност валутата да бъде обезценена с около 49%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още