IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Путин със завоя си към Изтока?

Силната позиция на Кремъл спрямо Запада може и да е грешен ход за зависимата от износа на енергия руска икономика

18:26 | 31.05.14 г. 28
Ще успее ли Путин със завоя си към Изтока?

Завоят на Владимир Путин към Изтока вече не може да бъде поставян под съмнение.

Състоялият се през миналата седмица Международен икономически форум в Санкт Петербург бе особено символичен за руския президент поради факта, че това е неговият роден град. Скритият акцент зад пищността обаче беше кои точно лидери присъстват на събитието.

Въпреки че вечерните приеми, организирани от руските компании, съперничеха успешно на баловете от "Евгений Онегин" на великия Александър Пушкин, ръководителите на големите американски дружества, като Лойд Бланкфейн от Goldman Sachs, липсваха. Най-високопоставените лица бяха от Китай, начело с вицепремиера Ли Юанчао.

Това не попречи на Путин да бъде нетърпелив да подчертае значението на мащабната 30-годишна сделка на Газпром с China National Petroleum Corporation (CNPC), както и на създаването на нов Евразийски съюз с Русия начело, пише CNBC.

Руският президент се разграничи от ефектите от санкциите спрямо руската икономика, както и от тези срещу неговите лични приятели, и обеща занапред да се разчита по-малко на западния внос. Същевременно гуверньорът на Руската централна банка бе непреклонен в анализа си пред бизнес лидерите, че страната не се нуждае от подкрепата на другите членки на Г8 – групата на водещите развити държави.

Коментирайки с усмивка, Путин се ангажира да се обърне от Запад на Изток. Заявката му бе приета с радостни аплодисменти от бизнес лидерите, посетили събитието. Въпреки това някои от гостите тихо изразиха опасенията си, че това движение към по-голямо сътрудничество с Китай и други от бързоразвиващите се пазари на Изток може би е крачка назад, а не прогрес за руската икономика, която традиционно е силно зависима от приходите от износ на енергия.

Силната позиция на Путин спрямо Украйна, водена отчасти от наличието на голямо руско етническо малцинство в страната, изглежда се радва на широка подкрепа сред руснаците. Тя обаче е по-малко положителна за чуждестранните и местни инвестиции в Русия, след като инвеститорите вече започнаха да обменят рубли за долари.

Проблемът пред Москва е, че богатите руснаци са свикнали да купуват всичко – от бижута до коли, именно от Запада, тъй като местните еквиваленти са далеч по-малко привлекателни. Доколко Владимир Путин и източните му партньори ще съумеят да осигурят надеждни заместители, е въпрос на време да разберем.

Повече по темата вижте в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 11 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 9 години
От статията не става ясно дали се обръща с лице или дупе. А между другото на срещата на Си Дзинпин и Путин, последният бе поставен да седи отляво и по ниско от домакина. Според китайския етикет там се поставят слугите. На обръщачите искам да кажа, че за китайците хората се делят на китайци и некитайци(а не на хубавате руснаци и лошите американци). Или пък в Япония на японци и неяпонци. Но дано да ме разбирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Наистина, да сравняват Путин с Хитлер е най *** нещо. Човек, чиято армия не е гръмнала нито един път с пушка! По скоро е хитрец отколкото завоевател на европа. Ама нали европата и саща трябва да спускат опорни точки, за да може да имаме кого да мразим... иначе ще мразим тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
До надничарчетата на ***-ГЕРБ- Боко Тиквата, ДС, комянага от 18 г.-Цвинокио - ДС и ***, естествено- Цачева - стругарка и комянага, партиина секретарка и т.н.ГЕРБ- партия на слугите и на готвачите, гавазите и шофьорите на ЦК на БКП- БСП - партия на бароните в БКП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
да-и нямат къде да го продадат, защото вътрешното им търсене клони към нула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 17
Crux
преди 9 години
Именно, именно. Дотук срещу долара чувам само заклинания. Как щял да го измести юанът, па рублата, па Еврото. *** нещо не се получава.A propos, китайците на руснака прословутия газ по 30-годишния договор в юани ли ще го плащат или в преводни рубли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 13
Dimat
преди 9 години
Crux, ако нещата ставаха със заклинания,досега американците да бяха стъпили на луната,а не само в павилионите на Холивуд.Ако щеш мисли,ако щеш,не,но голямото нищоправене на долара вече започва.Въпрос на време е,да се свие на американска територия(само САЩ),а защо не на територията на ФЕД.Разбира се,до тогава ще направи немалко поразии,особено на верния си пудел ЕС,чиято "печеливша" карта пък,сме ние - професионалния погребален агент на империи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 21
Crux
преди 9 години
Той Путин сам си копае гроба, както и на цяла Русия. Просто е въпрос на време. А тукашните комуноиди-русофили въодушевено му ръкопляскат.Той и Адолф навремето е жънел победа след победа и окупация след окупация в продължение на 3 години и е изглеждало, че няма кой да го спре. Как завършва цялата история знаем всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Или докато гроб копаем на Путин, хората написаха:"The narrative of fracking in the Monterey Shale as necessary for energy independence just had a big hole blown in it."А вие си слагайте и сваляйте ако щетеи лиляви цайси! хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Честито на печелившите! Да видим сега кой накъде ще прави завои....шисти, мисти, шистова революция, шистова полюция... хаха!http://***.latimes.com/business/la-fi-oil-20140521-story.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 20
Crux
преди 9 години
Товарищ, ако свалиш кървавочервените бесепарски цайси, с лекота ще забележиш, че Русия нищо не може да направи нито на долара, нито на Европа, нито на когото и да било, освен на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още