IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Путин със завоя си към Изтока?

Силната позиция на Кремъл спрямо Запада може и да е грешен ход за зависимата от износа на енергия руска икономика

18:26 | 31.05.14 г. 28
Ще успее ли Путин със завоя си към Изтока?

Завоят на Владимир Путин към Изтока вече не може да бъде поставян под съмнение.

Състоялият се през миналата седмица Международен икономически форум в Санкт Петербург бе особено символичен за руския президент поради факта, че това е неговият роден град. Скритият акцент зад пищността обаче беше кои точно лидери присъстват на събитието.

Въпреки че вечерните приеми, организирани от руските компании, съперничеха успешно на баловете от "Евгений Онегин" на великия Александър Пушкин, ръководителите на големите американски дружества, като Лойд Бланкфейн от Goldman Sachs, липсваха. Най-високопоставените лица бяха от Китай, начело с вицепремиера Ли Юанчао.

Това не попречи на Путин да бъде нетърпелив да подчертае значението на мащабната 30-годишна сделка на Газпром с China National Petroleum Corporation (CNPC), както и на създаването на нов Евразийски съюз с Русия начело, пише CNBC.

Руският президент се разграничи от ефектите от санкциите спрямо руската икономика, както и от тези срещу неговите лични приятели, и обеща занапред да се разчита по-малко на западния внос. Същевременно гуверньорът на Руската централна банка бе непреклонен в анализа си пред бизнес лидерите, че страната не се нуждае от подкрепата на другите членки на Г8 – групата на водещите развити държави.

Коментирайки с усмивка, Путин се ангажира да се обърне от Запад на Изток. Заявката му бе приета с радостни аплодисменти от бизнес лидерите, посетили събитието. Въпреки това някои от гостите тихо изразиха опасенията си, че това движение към по-голямо сътрудничество с Китай и други от бързоразвиващите се пазари на Изток може би е крачка назад, а не прогрес за руската икономика, която традиционно е силно зависима от приходите от износ на енергия.

Силната позиция на Путин спрямо Украйна, водена отчасти от наличието на голямо руско етническо малцинство в страната, изглежда се радва на широка подкрепа сред руснаците. Тя обаче е по-малко положителна за чуждестранните и местни инвестиции в Русия, след като инвеститорите вече започнаха да обменят рубли за долари.

Проблемът пред Москва е, че богатите руснаци са свикнали да купуват всичко – от бижута до коли, именно от Запада, тъй като местните еквиваленти са далеч по-малко привлекателни. Доколко Владимир Путин и източните му партньори ще съумеят да осигурят надеждни заместители, е въпрос на време да разберем.

Повече по темата вижте в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
а тогава защо ти се притесняваш от лични нападки и искаш аргументация? Аргументацията има смисъл само ако влезем в спор, който цели да стигне по-близо до обективната истина-от там и желанието ми да търсим обективност:) А и да ти кажа-не съм видял нито една табела или надпис "това тук е нормален форум" в тоя сайт. Освен това-ако търсиш аргументация-аз ти дадох моята аргументация вчера, ако не ме лъже паметта за времето, когато ти показах, че ти си върти опашка-същата като бегемана и т.н. За и това са тия лични нападки, ако искаш можеш да си пискаш, като малко момиченце, ако искаш и може и да ми се обиждаш, но нито аргументите ти са аргументи, нито си обективен, та за това ме дразниш и за това те нападам. Надявам се, че сега съм дал достатъчно аргументи за да си обясниш що смятам, че имам право да те нареждам(щото е безсмислено да чета аргументите на човек, който нито е обективен, нито е постоянен в тия аргументи), и що смятам, че е тъпо да седиш и да се лензиш се едно си жертва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Защо искаш да търсиш обективност в коментарите? Смисълът на коментаририте е точно противоположен да даде субективната гледна точка на коментиращите! В нормалните форуми обаче не е позволено взаимните нападки между участниците и безмислените мнения без аргументи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
ама нали осъзнаваш, че това значи и твоите коментари да бъдат изтрити:) а ако търсим и обективност на коментарите тебе ще ти затрият профила:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Моля *** да се намесят и да премахнат всичките лични нападки и коментари, които не съдържат аргументи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ооооо, Фоньо, пак не си спал! хахаха! То и аз този уикенд си хартисах у дома като никога, та хвърлям по едно око на бойното поле и ще те уважа... хаха!Някъде да съм писал, че става дума за шистов газ?И какво викаш - не съм разбрал статията? Еми кофти ми е английския, сигурно! хахаха! Ама числата и без английски са видими и за баба Гицка от Долно *** - 96% по-малко са реалнитре от очакваните залежи. Вместо очаквани 13.7 трлн. барела - 900 млн. - има нема 14 пъти по-малко. Нищо де - пак е нещо! хахаха!А, като стана дума за газ, то и за него има новини от УСА. Ето и там какво е дереджето:http://***.bloomberg.com/news/2014-05-26/shakeout-threatens-shale-patch-as-frackers-go-for-broke.htmlДа не се окаже само, че опитите на янките да подпалят война в Европа, като я припишат на Путин, са не'къв измъчен опит да се измъкнат от повсеместния говнярник, в който са се затънали до гуша и шистовата полюция (упс, революция де, сори!) е също само пушек за маскировка на реалното положение.... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
надничарчетата от ГЕРБ-*** нямат почивен денКомпетентни са по всяка тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Много добре казано. И аз имам пресен пример, че китайците делят хората на китайци и некитайци, не знам от национализъм или от расизъм, но примера ми е в коренно друга област, няма смисъл да го цитирам. А и наистина това е показателно, защото особено Китай и Япония са известни с етикета и дисциплината си и при тях намеквания няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
ти пак се обади...Трябва да си ***, за да продължаваш да говориш:) ***! Не толкова вежливите хора са подкрепените от нас(ЕС) наемници подвизаващи се с униформите на армията на Украйна. Искаш ли пак да давам линкове или ще постигнем както в другата тема мълчаливо съгласие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 13
MZ/X
преди 9 години
Хитлер също анексира Австрия без *** нито една пушка и по същия начин както сега много хора и политици го оправдаваха и продължаваха да си търгуват с нацистка Германия! Трябва да си сляп за да не виждаш аналогията!Да не говорим, че Путин сам призна, че вежливите хора без обозначения в Крим са били част от руската армия и подобни, но не чак толкова вежливи хора вече избиха стотици в Източна украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Боже, надничарите разбират от икономикаСмях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още