IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания, Литва и Кипър - най-големите износители на селскостопанска продукция за Русия

Прякото въздействие на руските санкции върху икономиката на ЕС като цяло няма да бъде голямо, но трябва да се разглежда в по-широк контекст, смята EuroMonitor

17:30 | 08.08.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Дания, Литва и Кипър - най-големите износители на селскостопанска продукция за Русия

Дания, Литва и Кипър ще бъдат най-засегнатите от руското ембарго на европейски храни, сочат данни на EuroMonitor.

Делът на износа на селскостопанска продукция на трите държави за 2013 г. е най-висок от общия обем на експорта им през миналата година – съответно над 16 на сто в Дания и над 14 на сто в Латвия и Кипър.

Първата петица на най-засегнатите държави се допълва от Гърция и Латвия, а топ десет – от Испания, Холандия, Полша, Хърватия и България.

Както съобщи Министерството на икономиката и енергетиката за Investor.bg обаче, за страната ни водещи за износа към Русия са стоки като вина и спиртни напитки, тютюни, консервирани плодове и зеленчуци, които засега не попадат в ограничителния списък.

Износът на храни и селскостопански продукти от ЕС към Русия възлиза на общо 15,463 млрд. долара през 2013 г., което представлява 9,7% от общия обем на експорта на ЕС към Руската федерация.

Прякото въздействие върху икономиката на ЕС като цяло няма да бъде голямо, но санкциите трябва да се разглеждат в по-широкия контекст на слабата руска икономика и повишените рискове, които геополитическата нестабилност в Украйна и влошаването на отношенията с Русия носи на ЕС във време на слаб растеж, коментират от EuroMonitor.

EuroMonitor предупреждава, че наложените санкции може да подействат като „автогол за Русия“, тъй като инфлацията в страната може да се повиши. През 2013 г. инфлацията в Русия е достигнала 6,8%, показват данните.

Русия ще трябва да засили вътрешната селскостопанска продукция и да търси нови доставчици на хранителни продукти, които ще бъдат по-отдалечени, а това ще увеличи разходите за внос.

Същевременно статистиката сочи, че потребителските разходи в Русия за храни и безалкохолни напитки са високи - 30,5% от общите потребителски разходи в страната през 2013 г. При най-бедните домакинства делът на разходите за храна надвишава 40 на сто, т. е. ситуацията ще рефлектира върху домакинствата, като най-тежко ще е отражението върху средната класа и бедните руснаци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
backinblack
преди 9 години
Обзалагам се, че самоуверените европейци този ход на Путин, да ограничи вноса баш на хранителните продукти изобщо не са го очаквали :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 10
Dimat
преди 9 години
Какво стна бе,евроовце?Литва беше от страните най-много лаещи срещу Русия,а сега се оказва,една от най-потърпевшите,което означава,че ще получи и големи компенсации.Нас ни изкарваха най-проруски ориентирани,проводници на руския империализъм в ЕС,най-вече чрез "Южен поток"...и накрая пак ни готвят най-големия Г*Й,за кой ли път.Важното е ,обаче,да сме верни овце на ЕС и да ни ползват за "естествената му отходна яма".НО ТОВА НЕ ЗАВИСИ ОТ ЕС,А ОТ НАС ТЪПИТЕ,БЕЗМОЗЪЧНИ ОВЦЕ.ХАК НИ Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още