IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Изправени сме пред голяма война с Русия

В тази война жертвите ще наброяват десетки хиляди, посочи украинският министър на отбраната Валерий Хелетей

19:57 | 01.09.14 г. 15
Украйна: Изправени сме пред голяма война с Русия

Украйна е изправена пред "голяма война", но не със сепаратистите, а с Русия, и в тази война ще има много жертви. Това обяви днес в профила си в социалната мрежа Facebook украинският министър на отбраната Валерий Хелетей, цитиран от AFP и Ройтерс. 

"Голяма война дойде в нашата къща, война, която Европа не е виждала от Втората световна война. В тази война жертвите ще наброяват не стотици, а хиляди и даже десетки хиляди", предупрежди Хелетей.

По думите му украинците трябва да спешно организират отбраната си срещу Русия, която не само ще укрепи позициите си в окупираните според него украински територии, но и ще предприеме офанзива към други части на Украйна.

"Трябва да не се поддаваме на паника и да покажем, че украинците няма да се предадат", призова Хелетей.

Киев и Западът обвиняват Русия, че в рамките на една седмица е изпратила между 1 000 и 1 600 свои войници в Източна Украйна – нещо, което Москва отрича, припомня БТА. 

Междувременно проруските сепаратисти в Украйна започнаха предварителни мирни преговори с властите и посочиха, че са готови да останат част от страната, ако им се даде "специален статут".

В изявление, публикувано преди срещата на контактната група в столицата на Беларус в Минск, бунтовниците казаха, че едно от ключовите им условия е Киев незабавно да спре военната си офанзива.

Украйна е неформално представлявана на преговорите от бившия си президент Леонид Кучма. Руският посланик в Киев и високопоставено длъжностно лице от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също участват в днешните разговори.

Исканията на сепаратистите на пръв поглед не са приемливи за Киев, по-конкретно настояването индустриализираните територии в Източна Украйна да останат под техен контрол.

Бунтовниците, чиито позиции вероятно ще бъдат подкрепени от Русия, ще разчитат на това неуспехите на украинската армия от последните дни да натежат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 25 rate down comment 11
eng.Garin
преди 9 години
Интересен е военния термин "голяма война". Интересен, не от военна гледна точка, а от психоаналитична! Фройд би казал, че "голяма война" в устата на човек , които би трябвало да е в "генитална фаза" на психосексуалното си развитие, означава че има малък атрибут и страда от комплекс за непълноценност! А като видя и в коя държава е министър и вече съм сигурен, че е точно така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Тези хора нормални ли са, или мислят хората по света за ненормални:"Киев. Министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей заяви, че операцията по освобождаването на изтока на страната е приключила, както и за постъпили по неофициални канали заплахи за използване на руско ядрено оръжие, предаде РИА Новости.По неофициални канали руската страна вече няколко пъти е заплашвала, че в случай на продължаване на съпротивата, тя е готова да използва срешу нас тактическо ядрено оръжие, заяви Гелетей.Той също така заяви, че операцията по освобождаването на изтока на Украйна е завършена, без да уточнява в какво конкретно се заключава това."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 29
michaelis
преди 9 години
заради тея *** ше хванат да направят някоя мизерия и ше ни изметат тука от лицето на земята. Тея американци са царе в праенето на заговори и подклаждането на простотии ей майката си *** начи. Не може ли тея кухи европейци да им кажат черта и на USA и UK и едно обединяване с Русия ще бъде найстина от полза и Китайци и Латиноси и всички ше се присъединят и ще настъпи мир, че тея на двете пепелянки тряя да им се избият зъбите и да им се смажат главите, баси отровната *** са тва англоговорящите. Мътят водата на цял свят и как няма възмездие за тях ей тва ми е чудно, някое цунами нещо там в Манхатън или Лондон или някой заблуден астероид и да се приключи въпроса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 14
Internet
преди 9 години
Този групак и некадърник защо не отиде на психиатър по-добреЩеше да прави парад на победата в Севастопол - има го черно на бяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още