IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за бъдещето на Украйна

Киев изгуби ценно време за реформиране на икономиката, която е на ръба на разпадането, пише The Economist

16:45 | 24.10.14 г. 7
Битката за бъдещето на Украйна

В противовес на тези сили в политиката навлиза първото постсъветско поколение. Хората му може да спечелят само 20 места в новия парламент, но се надяват антикорупционното им послание да добие широк отзвук. Младите украинци, които са се дипломирали на Запад и имат добра работа в частни фирми и инвестиционни банки, се стичат да помогнат за изграждането на нова държава.

Те ще се изправят пред огромни препятствия. Голяма част от украинската икономика е затънала в хитроумни схеми за отклоняване на държавните пари в частни джобове. Някои от най-възмутителните, създадени от сваления президент Виктор Янукович, са закрити, но много са оцелели. Дори законът за лустрацията, който сляпо удря по държавни служители от времето на Янукович, до момента се използва най-вече за разчистване на мястото за нови кланове. Рано или късно реформата влиза в конфликт с лични интереси.

Даниил Паско от Съвета за национална реформа казва, че окопалите се апаратчици "разбират системата, която искаме да променим, десеторно по-добре от нас: те са я изградили". Изходът на битката е от екзистенциално значение за Украйна. Реформаторите се въоръжават с нови институции като Бюрото за борба с корупцията, което ще има правоприлагащи правомощия.

Междувременно старите прокурори, които често са участвали в наказателни акции, са лишени от широките си правомощия. Новата политическа класа ще бъде подложена и на огромен натиск от Русия. Успех на украинските реформатори е най-големият кошмар за Путин. Той ще направи всичко по силите си да попречи на тази идея да навлезе и в Русия.

Корупцията в Украйна е съюзник на Кремъл. Русия също така усилва натиска с настояване да ѝ се предплащат бъдещи газови доставки от "Газпром", както и изплащането на стари дългове. Украйна все още не е изпитала цялата тежест на икономическата криза, но с наближаването на зимата недостигът на газ ще изкара истината наяве.

С икономика, която се сви с 10% тази година, 14% инфлация, стопяващи се резерви и надвисващи плащания по дълга Украйна не може да оцелее без чужда помощ. Тази помощ зависи от способността на правителството да покаже напредък в реформите, включително дерегулацията и отмяната на енергийните субсидии, колкото и да се съпротивляват на това олигарсите.

"Всеки разбира, че ако не оправим системата, тя просто ще рухне", каза Дмитро Шимков, заместник-началник на президентската канцелария, отговарящ за реформите.

Те трябва да покажат резултати. Най-голямата заплаха не е просто, че парите ще свършат, а че ще се изчерпи и доверието на хората, които стояха на Майдана и се биха във войната.

Междувременно десетки хиляди украински войници все още са на фронта и не могат да гласуват. Със затихването на боевете те скоро ще се приберат по домовете си и ще заварят правителство, в чието избиране не са играли никаква роля.

Ако не видят промяна в начина, по който се управлява страната им, те ще излязат на улиците, не с дървени щитове и палки като преди година, а с истински оръжия. Следващият Майдан ще прилича по-малко на карнавал и повече на Болшевишката революция от октомври 1917 г. Ако не друго, поне това би трябвало да мотивира украинските управляващи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
НАЧАЛО / СВЯТTweetГерманската преса пише под диктовката на американските спецслужби27 Октомври 2014 | 14:38Прочетено2849Германската преса пише под диктовката на американските спецслужби/КРОСС/ Руският телевизионен канал Россия 1 съобщи, че в Германия избухна голям скандал след появяването на книгата Продажни журналисти.На страниците в книгата репортерът на един от най-влиятелните вестници в Германия - Frankfurter Allgemeine Zeitung Удо Улфкот призна, че 17 години е писал статии, разследвания и изобличавания под диктовка на служители от американските специални служби, а основно фалшифицирани текстове за Кадафи.Основните тезиси в книгата са следните: първо - във ФРГ симулират свободата на словото. Ние говорим за нея във всички медии, но такава свобода съществува само на хартия. Това твърдение може да изглежда невероятно, но аз представям доказателства за онова, за което е забранено да се пише. Второ - не във всички медии, а в най-големите, които всъщност формират обще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Битката е загубена за украинците. Обаче що не пишат, че се иска от нас да плащаме още по голям данък на ЕС и защо наште мълчат, а англичанина нарича ЕС финансов вампир и докога ще ни стригът нас за да живеят по-добре и да си отстояват геополитическите интереси разбивайки държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Володимир Гройсман и той такъв. :)Е ....да видим какви реформи ще направят в Украйна за украинците. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
КОЙ(КОИ)ДОЙДОХА НА ВЛАСТ В УКРАЙНА ?ДНЕШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА УКРАЙНА :- Изпълняващия длъжността президент - Турчинов - евреин и масон- Министър председател - Арсений Яценюк - евреин и масон- Министър на финансите - Александър Шлапак - евреин и масон- Вице премиер - Владимир Гройсман - евреин- Министър на вътрешните работи - Арсен Аваков - арменски евреин, хомосексуалист- Министър на културата - Сергей Нищук - полуевреин, масон и хомосексуалист- Директор на националната банка - Степан Кубив - евреинОсновни кандидати за президенти за президент от опозицията:- Петр Порошенко - евреин- Юлия Кательман (Тимошенко) - еврейка- Виталий Кличко (Этинзон) - еврен по баща- Олег Фротман (Тягнибок) - евреин по майкаОлигарси в Украйна: - Първата осморка милиардери - ВСИЧКИТЕ ЕВРЕИОлигарсите на Украйна: - 95% евреи.Останалите или са женени за еврейки,или се въртят около евреите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
SSIW
преди 9 години
... както и париране на възможността на интеграция м/у Русия и Украйна, която би създала гоео-политически играч с голям потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
"+" от мене, просто една корекция : не "петдесет" а "петстотин милионен пазар" и едно допълнение към целите, които се преследват : военни бази около руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 5
dakl
преди 9 години
Жалко да му стане на човек като чете иначе в уж сериозна медия как се заобикаля истината . Превратът , който бе организиран и финансиран от външни сили нямаше и няма за цел никакви реформи или пък подобряване на живота на хората. Целта е откровено геополитическа и икономическа: да се удари по Русия и да се заеме един нов почти петдесет милионен пазар, както и да се присвоят най добрите черноземи на планетата , а като допълнение да се сложи ръка на супер богати на суровини и полезни изкопаеми райони , където сега се води истинска война независимо че наричат хибридна. Всичко друго е от лукаво го. Каква демокрация, какви пет лева могат да се очакват от Порошенко един от най големите украински олигарси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още