IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горбачов: Светът е на ръба на нова Студена война

САЩ се поддадoxa на триумфализъм след рухването на комунистическия блок, посочи бившият съветски президент

17:10 | 08.11.14 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвиква огромна тревога. Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че тя вече е започнала, заяви бившият съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от ТАСС.

Горбачов изнесе реч на симпозиум в Берлин, озаглавен "25 години след падането на Берлинската стена – нови кризи, нови съмнения, нови стени". Участниците във форума – политици, експерти, дейци на науката и културата, обсъждат сегашното положение в света и пътищата за преодоляване на напрежението в отношенията между Запада и Русия.

"Изглеждаше, че Европа ще стане пример за другите, създавайки стабилна система за взаимна сигурност и ставайки лидер в решаването на глобалните проблеми. Но събитията тръгнаха по друг вектор, европейската и световната политика не издържаха изпитанията на новите условия на глобалния свят след Студената война", отбеляза Горбачов.

Ако продължава така, Европа ще загуби силния си глас в световните дела, останалите ще престанат да я слушат, добави той.

Всичко това се отрази негативно на отношенията между Русия и Германия, което може да нанесе дългосрочна вреда на нашите отношения, които бяха образцови. "Без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа", подчерта бащата на гласността и перестройката.

Той обвини Запада, и в частност САЩ, че са се поддали на "триумфализъм" след рухването на комунистическия блок преди четвърт век, предава БТА.

"Възползвайки се от отслабването на Русия, от отсъствието на противотежест, те изявиха претенция за монополно лидерство и доминиране в света. Събитията от последните месеци станаха следствие от тази недалновидна политика, от политиката на налагане на своята воля, на свършените факти, на игнориране на интересите на партньора", подчерта бившият съветски лидер.

Това, което се случи в света напоследък, той охарактеризира като колапс на доверието, което според него не е свързано само с последните събития. "Това доверие, изградено с толкова много труд, не бе подкопано вчера, а много по-рано. Корените на днешната ситуация се намират в събитията от 90-те години", каза Горбачов.

Вместо да градят принципите на общоевропейската сигурност и да проведат мащабна демилитаризация, "Западът и най-вече САЩ се обявиха за победители в Студената война", констатира той и припомни за разширяването на НАТО на изток, за намесата в бивша Югославия, в Косово, в Ирак, Сирия и Либия, за плановете за разполагане на противоракетна отбрана в Европа.

"Всички, дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път. Негативните тенденции могат да бъдат спрени чрез политическа воля и правилно подреждане на приоритетите", подчерта Горбачов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 11 rate down comment 2
Angel62
преди 9 години
А Афганистан се оказа за $2,000,000,000,000 литий за електромобилните батерии, но се оказа, че онези "лоши" афганистанци не рачат да бачкат миньори за разлика от латиноамериканците които правят каквото им се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 11
kane
преди 9 години
Горбачов е за разстрел, но виждаме че е още жив!Защото той продаде себе си на богатите за пари! Той помогна за разбиването на социалните системи в много милионни страни и той е медалист на фашизма, корпоративния империализъм и накратко богатите и ще живее ... и внуците ми презадоволеноЗащитниците на социалните системи и народа си каквито бяха Кадафи и Садам, Чавез, Милошевич и др.са убити от същите тези богати владетели на света Богаташите са идеалисти - вярват че света за да се развива всички трябва да работят 12 часа на ден 6 дни в седмицата без здравни, без отпуск платен, без пенсия, с платено образование и това всичко само за да се крепят на върха и статуквото в света да не се нарушаваПромиват ни мозъците всеки ден и ни пропагандират всеки ден колко е хубава демокрацията и колко е лош тоталитаризма преди 89г! и са прави в пропагандата сиНо това е лъжатаДемокрацията няма общо със капитализма, а те това асоцииратТоталитаризма няма общо със социализма, а те това асоциират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Веднага си се поровил :)))))) Изтръпна ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
:)))) Господи колко си *** :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
и глей кви са смотани NATOвци, война тръгнали да праат - пари немат, кат наща поговорка - "На гол тумбак чифте пищови" - къде сте тръгнали питам аз кат не мое платите "едни" 3 млрд. Началниците в Рим напечатиха 4 трилиона, а немат 3 млрд. да платат щетите по договора ?!? Е кви началници са тва са ... :))NATO has no money, capability to buy out Russia-bound Mistral warships sourcehttp://rt.com/news/203579-nato-us-mistral-france/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
еееми не знам дали е истина ама ако има такова нещо ше подскочат борсите и отидоха ми късите .... :)) ама по-добре мир майната им на късите ... А Плевнята тапунгера, ако тея сега кажат ..."Вие се праихте на мноо отворени ей са тука една префенциална цена за вас от 750$, да не е кръгло и да не бие на очи..." тогава на площада и 100 тояги на голо, че зарад него ше мръзнат децата в училищата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
"Вчера на пресс-конференции в Берлине глава Евросоюза Джеф Нонберг заявил что в связи с последними событиями на Украине Евросоюз принял решение отменить подписание экономической части ассоциации ЕС с Украиной.""Мы шокированы действиями украинских властей на востоке Украины, и поддерживаем планы России по урегулированию украинского кризиса. Также мы призываем немедленно прекратить кровопролитие, Европа не хочет войны!, заявил глава Евросоюза. Украйна цэ Европа. Европа решила отступить? А теперь все дружно поаплодируем Владимиру Путину! Победа!"Сега ако това е истина, как ли се чувства ПРЕЗИДЕНТА спомняйки си глупостите които надрънка в Германия? :))) От тия от т.н ни елит няма един държавник! Алчни и глупави селски момчета! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
дали? ше видим кашата, машата и кво ше излезне на края, аз вас не моа да разбера, защитавате американците а не сте чели нищо от тях, само от CNN и *** си .... :)) за тва и при нас е същия хал 5 олигарха и останалото скрап, зпалати 200 лв. извън периметъра на София в 21 век в Европейския Съюз ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 19
Nikola666
преди 9 години
Продължавай да ги пиеш. Може да вдигнеш дозата, че кашата в главата ти няма оправяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Greenspan admits Iraq was about oil, as deaths put at 1.2mhttp://***.theguardian.com/world/2007/sep/16/iraq.iraqtimeline
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още