IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите руснаци бягат във Великобритания

Драстично увеличение в заявленията за визи се наблюдава след март, когато западните санкции поставиха началото на проблемите за руската икономика

10:22 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руснаци празнуват Масленица в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руснаци празнуват Масленица в Лондон. Снимка: Ройтерс

Рекорден брой от най-богатите хора в Русия търси убежище във Великобритания заради влошаващата се икономическа криза в тяхната страна, предава Business Insider.

Според статистиката на британското правителство броят на руснаците, на които е издадена виза по ускорена процедура, е нараснал с 69% през 2014 г. За да се издаде такава виза, е нужно човек да инвестира поне 2 млн. паунда във Великобритания, пише The Sunday Times.

Между януари и септември са били издадени 162 визи на руски мултимилионери. Това е увеличение с 66 визи спрямо същия период на 2013 г.

The Sunday Times отбелязва драстичното увеличение в заявленията за визи след март. Тогава беше въведен първият рунд от западни санкции срещу Русия заради военната ѝ намеса в Украйна. Спадът на рублата и падащите цени на петрола също са част от причината за бягството от Русия.

Според условията на британската Виза Клас 1 получателите ѝ могат да останат за максимален срок от три години и четири месеца с инвестиция от 2 млн. паунда или повече в британски държавни облигации или регистрирани във Великобритания компании. Кандидатите не могат да инвестират в имоти, което доскоро беше позволено. През миналия месец бяха въведени ограничения, пише Financial Times. Според вестника кандидатите могат да очакват отговор в рамките на три седмици.

След две години във Великобритания притежателите на инвеститорски визи могат да кандидатстват за постоянно жителство, ако инвестират 10 млн. паунда. Инвестиция от 5 млн. паунда ще им позволи да кандидатстват след три години.

Според The Sunday Times приблизително половината от руснаците, които кандидатстват, искат да инвестират повече от 5 млн. паунда. Камал Рахман, адвокат във фирма, обработваща голям брой кандидатури на руснаци, заяви за вестника: „Нещото, от което нашите руски клиенти се интересуват, е гражданството. Инвестирането на по-висока сума намалява времето от шест години на пет“.

Колкото и да е странно, тази новина идва след разследване на Bloomberg, сочещо, че руските купувачи изчезват от лондонския имотен пазар. „Рублата в момента е поевтиняла толкова, че купуването на имоти в друга валута, като паунда, е приблизително два пъти по-скъпо, отколкото беше в началото на годината“, отбеляза журналистът от Business Insider Майк Бърд.

Богатите руснаци също усещат разликата, когато става дума за ваканционни разходи. Руските туристи масово се отказват от плановете си за почивка в Тайланд на фона на краха на рублата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още