IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина страда от загуба на чувството за реалност

Гръцкото правителство не разбира какво причинява на кредиторите на страната със своите вербални атаки и обиди, пише в свой коментар Томас Шмол

08:37 | 17.02.15 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис украсява все повече историята си за злите германци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис украсява все повече историята си за злите германци. Снимка: Ройтерс

Янис Варуфакис няма никакво време. Той трябва да провери най-малко 148 имейла, да спаси своята страна и еврозоната, или още по-добре – цялата световна икономика. „Половин час за интервю, за повече няма време", обяснява гръцкият финансов министър на репортера от германското издание Spiegel, преди да се възползва от възможността да обясни отново своята гледна точка за нещата. В един странен за политическата сцена на Европа микс от загуба на чувството за реалност и промяна на истината Варуфакис отново нападна онези държави, които някога спасиха Гърция от фалит, най-вече Германия, пише в свой коментар за DPA Томас Шмол.

Варуфакис украсява все повече историята си за злите германци, които натискат гърците под вода. 90% от финансовата помощ за страната му в размер на 240 милиарда евро "в действителност" защитавали от загуби банките, преди всичко германски и френски банки.  „Парите са изчезнали в черни дупки“, твърди атинянинът. Всичко това е гарнирано с повторни обвинения за „ fiscal Waterboarding“ (фискално давeне, б. ред. строги фискални ограничения) от страна на контролиращата Тройка от Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ), които в Гърция се считат за изпълнител на германския диктат за икономии.



Наистина в интервюто за Spiegel министърът настоява, че никога не е сравнявал своя колега от Берлин Волфганг Шойбле с „гангстер", но по-ранните негови твърдения позволяват точно такова заключение. Варуфакис е един от пионерите на антигерманските настроения в родината си, което доведе до това, че наскоро Шойбле бе представен в близък до СИРИЗА вестник в карикатура с нацистка униформа с надпис „Искаме сапун от вашата мазнина, готови сме да поговорим и за тор от пепелта ви“. 

Безспорно е, че мерките за икономии може би са прекалени и трябва да се коригират. И това послание вече пристигна в Берлин и Брюксел, пише Шмол. Разбираемо е също, че министър-председателят Алексис Ципрас и финансовият му министър се опитват да запазят подкрепата към себе си в в родината си и да си създадат една добра стартова позиция за предстоящия финансов покер. Но те също така трябва да осъзнаят, че правителствата на другите държави от еврозоната също трябва да „продадат“ по някакъв начин на своите избиратели новите отстъпки за Гърция. И тук се крие проблемът. 


Продължаващите преувеличени обвинения към Германия предизвикват в политическите среди в Берлин възмущение, гняв и неразбиране. И то съвсем основателно. С всяка нова атака на Варуфакис избледнява желанието за предоставяне на още средства на гърците. Бавно, но постепенно във федералната република се изпарява желанието Гърция, люлката на демокрацията, да се подкрепя безрезервно. Гръцкото високомерие сега генерира и арогантност. И все по-често се чуват призиви за това да се остави Атина да се оправя сама с онова, което е надробила. 

Еднократен акт на европейска солидарност би бил да се предпази една страна от фалит. Никой не иска, както многократно твърди Ципрас неправилно, гърците да паднат на колене пред Берлин или Брюксел и да молят за каквото и да е. Никой дори не иска те да благодарят за това. Но би било много полезно, ако Ципрас и Варуфакис публично признаят онова, което Германия и другите държави от еврозоната вече са направили за Гърция, вместо постоянно да ги атакуват вербално.

Нито един достоен европеец сега не иска просто така да се спре финансирането за Гърция. Демократично избраното правителство трябва да има своя шанс да покаже, че може да поведе страната по нов път. Но този път трябва да бъде проправен от самото него. Досега кабинетът в Атина прави постоянни предложения, които обаче са за сметка на партньорите от еврозоната, дори и Варуфакис да твърди обратното. Неговото „Скромно предложение за разрешаване на кризата в еврозоната“, в съавторство с англичанин и американец, е нищо повече от една съмнителна от правна гледна точка смесица от предложения за преразпределения, които повдигнаха въпроса дали Варуфакис знае нещо за икономиката, или е само един ляв мечтател.

Ципрас и Варуфакис така или иначе няма да могат да изпълнят своите предизборни обещания. Дори подстригване на дълга няма да направи страната им изведнъж конкурентна. Така че трябва да се намери компромис, с който да могат да се примирят и двете страни в спора. В противен случай ще се стигне до GREXIT (излизане на Гърция от еврозоната, б. ред.), който ще засегне доста по-сериозно гръцкия народ, отколкото сегашните мерки за строги икономии. Ако се стигне до там, отсега се знае кой ще е виновен: нацистите Шойбле, Меркел, банките, трейдърите на акции, МВФ, ЕЦБ, Брюксел - само не и гърците и тяхното правителство, заключава  Томас Шмол. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Теоретично е точно така , както казваш(в не-екстремални ситуации) . В екстремални - видяхме подхода "Лемън Брос". Знае ли някой дали при сложилата се комбинация от фактори, дълга в ЕЗ (или в не малка част от държавите) е под контрол, т.е. дали ситуацията не е екстремна? Възможно е да има консенсус в кръговете, които определят политиката, че ЕЗ не се нуждае от нищо повече от този подход на постепенно изпускане на въздуха и тогава ефекта от действията на гърците с голяма вероятност ще е този , за който ти говориш . Аз просто допускам (това ми е вътрешното усещане), че е възможно да сме свидетели на разнобой в (условно да го наречем) евро-елита, за контролируемостта на ситуацията и за нуждата от такива много по решителни и спешни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 3
biserz
преди 9 години
Това е един очевидно манипулативен текст. Само един пример:"Наистина в интервюто за Spiegel министърът настоява, че никога не е сравнявал своя колега от Берлин Волфганг Шойбле с гангстер", но по-ранните негови твърдения ПОЗВОЛЯВАТ точно такова заключение." После е намесен и вестник, който бил близък със СИРИЗА. Ми, следвайки логиката на автора...Неговите манипулативни твърдения ми ПОЗВОЛЯВАТ да заключа, че баща му е бил нацист и съратник на Гьобелс в пропагандата. След като баща му и той са близки, то по всяка вероятност хер Томас Шмол е антисемит...По неговата логика. Няма ги обаче фактите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 2
data
преди 9 години
Всеки балон се подстригва бавно и тихо . Това което правят Гърците е глупаво и вредно - така не оставят шанс на ЕС да маневрира и зорлем ша изядат шамарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ами очевидно си напред с реалността в Германия. Западен немец значи немец от Западна Германия, защото има много голяма разлика. Да, прав си, точно руска измислица е. Точно Русия направи Източна Германия една комунистическа и по настоящем пост-комунистическа държава, която не се различава особено от реалностите в останалите пост-комунистически държави, с изключение на това, че местната фауна се мисли за велика, за разлика от останалите пост-комунистически държави. Та има голяма АМА МНОГО голяма разлика в начина на мислене и поведение на човек роден и израсъл в Западна Германия и такъв, роден и израсъл в Източна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Б) не е изключено в самия ЕС да има кръгове и среди, които виждат решаването на кризата с общата валута (а в перспектива и приемане на определена посока на развитие на ЕЗ-проекта), чрез масово прилагане на механизма на подстригването във всички проблемни държави от ЕЗ. Ако идеята е този механизъм да се прилага масово, няма логика Гърция да бъде изключвана от процеса, напротив именно от там това лоби ще започне борбата си за налагане на тази политика.Моето лично усещане е, че и двете споменати хипотези (паралелно) имат отношение с реално развиващите се събития, като все пак мисля, че по линия на второто допускане процесите се развиват по-активно и са в по-напреднала фаза, респективно те се явяват определящи за развитието на сценария, който наблюдаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Гърците са си фалирали отдавна. След преструктурирането на гръцките задължения от 2012-а, се твърди, че дълга им е образно казано отвързан от системни за финансовата стабилност на ЕЗ банки , застрахователни, финансови и пр. институции (т.е. реалното обявяване на фалита няма да има пряк и сериозен ефект върху ЕЗ). От това фактическо положение следва съвсем *** извод гърците не разполагат с някакъв видим инструмент за натиск и могат да очакват някакво положително развитие на кризата (положително за тях, в смисъл на допълнително отписване на дълг , за каквото се борят) само при някоя от следните две хипотези:А) примерно китайците им предложат по-добри условия от тези на тройката , срещу възможността да влязат и използват Гърция като база за овладяване на евро-пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 6
drakobg
преди 9 години
Да мине и един *** да позамете малко все пак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 9
drakobg
преди 9 години
Нещо конкретно няма ли да кажеш все пак освен Deutshland uber ales?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Никак няма да се изненадам, общувам с "интелигентни западни немци" (к'во значи западен немец, туй ще да е някаква руска измислица) по 4-5 часа на ден на немски :) Съветвам те да не пишеш за Германия, очевидно изобщо не си в час по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
:DАма разбирасе как се не сетихме. Има един Лондон и това е. Манчестър, Ливърпул, Бирмингам, Единбург, са някакви села там :)Не споря за икономическата мощ на Германия, просто е далече от едноличен лидер. Самия модел както казваш е по-социален и води до по-слаба конкурентноспособност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още