IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина страда от загуба на чувството за реалност

Гръцкото правителство не разбира какво причинява на кредиторите на страната със своите вербални атаки и обиди, пише в свой коментар Томас Шмол

08:37 | 17.02.15 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис украсява все повече историята си за злите германци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис украсява все повече историята си за злите германци. Снимка: Ройтерс

Янис Варуфакис няма никакво време. Той трябва да провери най-малко 148 имейла, да спаси своята страна и еврозоната, или още по-добре – цялата световна икономика. „Половин час за интервю, за повече няма време", обяснява гръцкият финансов министър на репортера от германското издание Spiegel, преди да се възползва от възможността да обясни отново своята гледна точка за нещата. В един странен за политическата сцена на Европа микс от загуба на чувството за реалност и промяна на истината Варуфакис отново нападна онези държави, които някога спасиха Гърция от фалит, най-вече Германия, пише в свой коментар за DPA Томас Шмол.

Варуфакис украсява все повече историята си за злите германци, които натискат гърците под вода. 90% от финансовата помощ за страната му в размер на 240 милиарда евро "в действителност" защитавали от загуби банките, преди всичко германски и френски банки.  „Парите са изчезнали в черни дупки“, твърди атинянинът. Всичко това е гарнирано с повторни обвинения за „ fiscal Waterboarding“ (фискално давeне, б. ред. строги фискални ограничения) от страна на контролиращата Тройка от Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ), които в Гърция се считат за изпълнител на германския диктат за икономии.



Наистина в интервюто за Spiegel министърът настоява, че никога не е сравнявал своя колега от Берлин Волфганг Шойбле с „гангстер", но по-ранните негови твърдения позволяват точно такова заключение. Варуфакис е един от пионерите на антигерманските настроения в родината си, което доведе до това, че наскоро Шойбле бе представен в близък до СИРИЗА вестник в карикатура с нацистка униформа с надпис „Искаме сапун от вашата мазнина, готови сме да поговорим и за тор от пепелта ви“. 

Безспорно е, че мерките за икономии може би са прекалени и трябва да се коригират. И това послание вече пристигна в Берлин и Брюксел, пише Шмол. Разбираемо е също, че министър-председателят Алексис Ципрас и финансовият му министър се опитват да запазят подкрепата към себе си в в родината си и да си създадат една добра стартова позиция за предстоящия финансов покер. Но те също така трябва да осъзнаят, че правителствата на другите държави от еврозоната също трябва да „продадат“ по някакъв начин на своите избиратели новите отстъпки за Гърция. И тук се крие проблемът. 


Продължаващите преувеличени обвинения към Германия предизвикват в политическите среди в Берлин възмущение, гняв и неразбиране. И то съвсем основателно. С всяка нова атака на Варуфакис избледнява желанието за предоставяне на още средства на гърците. Бавно, но постепенно във федералната република се изпарява желанието Гърция, люлката на демокрацията, да се подкрепя безрезервно. Гръцкото високомерие сега генерира и арогантност. И все по-често се чуват призиви за това да се остави Атина да се оправя сама с онова, което е надробила. 

Еднократен акт на европейска солидарност би бил да се предпази една страна от фалит. Никой не иска, както многократно твърди Ципрас неправилно, гърците да паднат на колене пред Берлин или Брюксел и да молят за каквото и да е. Никой дори не иска те да благодарят за това. Но би било много полезно, ако Ципрас и Варуфакис публично признаят онова, което Германия и другите държави от еврозоната вече са направили за Гърция, вместо постоянно да ги атакуват вербално.

Нито един достоен европеец сега не иска просто така да се спре финансирането за Гърция. Демократично избраното правителство трябва да има своя шанс да покаже, че може да поведе страната по нов път. Но този път трябва да бъде проправен от самото него. Досега кабинетът в Атина прави постоянни предложения, които обаче са за сметка на партньорите от еврозоната, дори и Варуфакис да твърди обратното. Неговото „Скромно предложение за разрешаване на кризата в еврозоната“, в съавторство с англичанин и американец, е нищо повече от една съмнителна от правна гледна точка смесица от предложения за преразпределения, които повдигнаха въпроса дали Варуфакис знае нещо за икономиката, или е само един ляв мечтател.

Ципрас и Варуфакис така или иначе няма да могат да изпълнят своите предизборни обещания. Дори подстригване на дълга няма да направи страната им изведнъж конкурентна. Така че трябва да се намери компромис, с който да могат да се примирят и двете страни в спора. В противен случай ще се стигне до GREXIT (излизане на Гърция от еврозоната, б. ред.), който ще засегне доста по-сериозно гръцкия народ, отколкото сегашните мерки за строги икономии. Ако се стигне до там, отсега се знае кой ще е виновен: нацистите Шойбле, Меркел, банките, трейдърите на акции, МВФ, ЕЦБ, Брюксел - само не и гърците и тяхното правителство, заключава  Томас Шмол. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 9 години
След това цените на имотите на Лондон и Берлин, ето тук се вижда разликата между модела на САЩ и Великобритания и Германия. Едните искат всички пари на света да са при тях концентрирани на едно място и Германия която има много градове развити в различни области, отделно разликата във изграждането на финансови балони и т.н. Това е най-добрия пример за финансова философия Великобритания има Лондон и всичко друго разчита на субсидии от него за да съществува и Германия където всичко е децентрализирано и всеки разчита на себе си. За Корея и Япония какво да ти кажа те са си добре работещи икономики, но света е прекалено голям и има място както за Германците така и за Корейците и Японците които между другото са по-близки като народност, отколкото ние с македонците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
Или болните фенове на Германия в България са доста далече. Ако питаш някой що-годе интелигентен западен немец какво мисли, може да се изненадаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 14
misanthrope
преди 9 години
Добре добре Германия е на световно ниво във всичко. Елтън Джон и Мадона и U2 са немци а най-известното финансофо място в света е Frankfurter Wall Strasse:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Пич, смени дилъра. Явно си доста далеч от реалностите в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 4
Боян
преди 9 години
Една от огромните заблуди на повечето хора които си мислят, че разбират нещо от икономика, е че Германия е лидер само в Машиностроенето, абсолютна заблуда, няма сектор в световната икономика който да не е добре развит в Германия като по-важните са на топ ниво. Тука включвам и шоу бизнеса, да може Германия да не изнася много такива продукти, но той е изключително много развит там и само няколко са държавите които имат по-добре развит шоу бизнес. После финансите, много тъпо твърдение най-голямата банка в света е Deutsche Bank, а за Франкфурт сигурно не си чувал. А това доколко Великобритания и САЩ тяхното влияние намалява с огромни темпове и все по-малък процент от парите минават през тях за разлика от примерно Франкфурт където оборотите се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 1
absfresh
преди 9 години
уволнените служители масово преназначават от държавни, като общински с повишение на заплатата , заради липсата на придобивки като държ. служите. Оттам си избушиха и общинските бюджети, които все още задлъжняват, но до година две, няма да има накъде. Един вид, тупат се по гърдите и казват, държавата не задлъжнява, но в същия момент общините трупат задължения към банките, които пък ползват ликвидна подкрепа отново от Европа. Но и на това му се вижда края. 3 месеца макс. След което, просто няма откъде да идват каквито и да е свежи пари в Гърция. Е идва летния сезон, ще им хвърлим по едни 300-400 евро :) А дано в драхми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 1
absfresh
преди 9 години
Германия и Китай постоянно се сменят на лидерската позиция по най-голям износ в света. Да говори някой, че германците не са конкурентни е проява на огромно незнание. Хипотетично ако Германия излезе от еврозоната ще имаме една огромна Швейцария. И понеже марката ще е мнооого, ама много търсена валута, дцк-тата ще са с лихва 0.05%. Могат да си обезценяват валутата колкото си поискат. Могат да си правят ке-та по подобие на английската банка и да купуват безсрочни (30-50-100) годишни дцк-та от собствената си банка, колкото си искат. Проблема на Гърция е, че не са зле. Те са си в норма по показатели, до скоро се рефинансираха на 0.05% от ЕЦБ, матуритетите на дълговете им са огромни, дългови плащания съотнесени към бвп са много по-ниски от Портогалия и Испания в процент годишно. Е как да стане, някой на твоята черга, че и по-добре да ти иска да му опростиш дълговете, докато ти си плащаш твоите. Гърците просто не спират да лъжат. Изкараха се на първичен излишък, но пак с измама,.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 11
misanthrope
преди 9 години
Нещо не споменаваш за Япония и Корея що така?Британия и САЩ са финансовите центрове на света, а Германия я няма на финансовата карта.Британия и САЩ са шоу бизнес центровете на света, а Германия я няма на картата на шоу бизнесаСАЩ е центъра на света на компютърните технологии, а Германия отново я няма на картата. Само погледни колко струват имотите в британската и в немската столица Да не те плаша, но разликата е като между София и Провадия ( най-стария град в Европа :)) и ще ти стане ясно.То не е само машиностроене икономиката ( а те и там ядат яко шамари от Япония и Корея)Единствено Фармация можеби е конкурента, но там пък Франсетата и Швейцарците са поне на това ниво.Дори Холандия, Финландия, Швейцария са по-конкурентноспособни от Германия, но просто са много по-малки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 3
Боян
преди 9 години
То има само едно решение на проблемите в Европа и то е скъсване с комунизма или поне намаляването му, защото в някой държави като Гърция е стигнал умопомрачителни размери. Няма лошо социалната система, но в някакви граници. Та това което правят в момента е да се накарат всички да спазват някакви правила. Ако не знаеш Германия е съюз от малки държави образно казано вече над 200 години, та те имат достатъчно опит и знания за да знаят как може да се получат нещата и как да накарат всеки да харчи според това което си изкара, без да рови в паничката на съседа си. Ако искаш да разбереш в какво се опитва да превърне Европа Германия прочети това какво е в момента Германия. Това е един перфектно работещ модел с един голям проблем и това е че в Европа не живеят само Германци. Според мен или в Европа ще се научат всички да се държат малко или много като германци или ще го изритат от ЕС. Според мен поне в България нямаме проблем в това и нашето мислене на Българите е много близко до Германското.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 21 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Стига си писал като пионерче за светлото бъдеще, а седни и виж реалността.Да примем, че БВП е точно толкова колкото казват 242 та:- селското стопанството им е ~4% или 10 милиарда евра с 13% заети- мореплаване регистрано в офшорките 14 милиарда- туризъм 13%- Химическа, текситилна, хранително вкусовата и тя толковаОбщо имат 49 милиарда. Държавата като част от БВП е около 52% или 130 милиарда и голям процент от заетостта в Гърция е на час по лъжичката от държавата.Та от 242 като приспаднеш 49 милиарда и едни 130 ще видиш, че производственият им капитал е 63 милиарда евра. Горе долу това ги чака, ако решат да се правят на силни - това ги чака от раз - ужасен край. Или ако не ще са на помощи до безкрай и ще губят малко по-малко докато не почнат да режат и реформират и да балнсират икоомиката си. Толкова е просто, та се чудя какви фермани пишите, гърците били добри и горди, а немците лоши фашисти. Като се раздуваше тази неефективна икономика гърците статуя на Мерел са правили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още