IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е напът да продаде първия държавен актив, откакто СИРИЗА е на власт

Приватизационната агенция намери купувач за единствената лицензия на страната за залози за конни надбягвания

16:57 | 17.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция е напът да продаде първия държавен актив, откакто СИРИЗА е на власт

Гръцката приватизационна агенция (Hellenic Republic Asset Development Fund, HRADF) е отправила покана към OPAP още следващата седмица да сключи сделка за придобиването на единствената лицензия на страната за залози за конни надбягвания, предава Ройтерс. Това би бил първият държавен актив, който ще бъде продаден, откакто новото правителство е на власт.

През март приватизационната агенция съобщи, че ще продължи с продажбата на ексклузивните права за залагания на най-голямата гръцка компания за залози OPAP, която миналата година придоби лиценза за 40 млн. евро.

„След като подаде най-добрата оферта, HRADF покани OPAP Ιnvestments Ltd. да подпише договора за концесия на 24 април“, гласи официално съобщение на агенцията.

Залаганията за конните надбягвания в Гърция се управляват от държавно контролирана група, пояснява Ройтерс.

Премиерът Алексис Ципрас коментира, че държавните активи са един от ключовите проблеми в преговорите с кредиторите, които трябва да преценят дали Атина ще получи допълнителна финансова помощ.

Приватизацията е едно от ключовите искания на международните кредитори на страната. Гърция трябва да разгледа и други оферти, измежду които продажбата на 67% от капитала на най-голямото пристанище и отдаването на 14 регионални летища на джойнт венчър, воден от германския авиационен оператор Fraport.

В списъка с реформи, изпратен до кредиторите миналия месец, Атина изчислява, че тази година постъпленията в хазната от приватизация ще бъдат 1,5 млрд. евро. Правителството даде да се разбере, че ще изпълни всички съществуващи договори. Освен това гарантира, че ще даде приоритет на джойнт венчърите.

Властите искат държавата да запази минимален дял в своите активи, за да стимулира финансирането на социалната система и да защити правата на работещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Това няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още