IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Опасността от фалит на Гърция нараства с всеки ден

Германия пък е категорично против трета програма за подпомагане на Гърция при каквито и да е обстоятелства

13:22 | 11.06.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Времето пред гръцкия премиер Алексис Ципрас изтича. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Времето пред гръцкия премиер Алексис Ципрас изтича. Снимка: Ройтерс

Опасността от държавен фалит на Гърция нараства с всеки изминал ден, заяви днес президентът на германската централна банка Bundesbank Йенс Вайдман, цитиран от DPA.

„Времето отминава, а рискът от фалит се увеличава всеки ден“, заяви Вайдман по време на участието си в конференция в Лондон.

Според гуверньора в действителност ефектите от зараза в подобен случай са свити спрямо миналото, но „не бива да се подценяват“. А най-големите губещи биха били самите гърци. 

„Има силна воля да се помогне на Гърция. Данъкоплатците от другите страни от еврозоната вече са предоставили значителни средства в подкрепа на неизбежния процес на корекции. Но времето напредва и опасността от дефолт нараства с всеки изминал ден", изтъкна Вайдман в речта си.

Германия пък е категорично против трета програма за подпомагане на Гърция при каквито и да е обстоятелства, дори да има споразумение между Атина и международните ѝ кредитори по споразумението "пари срещу реформи", пише днес германският всекидневник Bild.

Вместо това втората програма за подпомагане би могла да се удължи и разшири със средства от други програми като 10,9 млрд. евро, които бяха предназначени първоначално за спасяване на гръцките банки, но не се наложи да бъдат използвани, посочва още изданието.

Това обаче може да се случи само ако Атина има желание да прилага съществени реформи, допълва изданието.

„Не искаме да проливаме кръвта на народа ни само защото ръководните лица в Гърция не си вършат работата“, посочва представител на правителството, цитиран от вестника.

Германският канцлер Ангела Меркел се сблъсква с все по-голямо противопоставяне сред управляващите консерватори, които не подкрепят отпускането на още спасителни средства за Гърция, коментира изданието.

Междувременно стана ясно, че Гърция е изпаднала отново в дефлация. През май цените на потребителските цени са спаднали с 2,1 на сто спрямо предния месец, стана ясно от предоставени от статистическия институт Elstat данни. Спадът се дължи преди всичко на намалението от 6,9 на сто на цените на имотите. Цените в сектора на образованието са спаднали с 3,1 на сто, а тези в транспорта – с 2,9 на сто. Продължителната рецесия в страната потиска търсенето на стоки и услуги.

При дефлацията става дума за постоянна низходяща спирала с падащи цени. Тя се счита за заплаха за икономиката, защото потребителите и предприятията отлагат разходи и инвестиции в очакване на по-нататъшно падане на цените.

Гърция вече е в осмата поредна година, в която икономиката е в низходяща спирала. Страната загуби около една четвърт от своята икономическа мощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Никога е много дълго време. Докато го има ЕС, както вървят нещата, може би наистина няма да фалират. Та въпросът сега е ЕС докога ще го има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
roli5
преди 8 години
През ХХ век драхмата е една от най-зле представящите се валути. Тя се отчита с шестата рекордна инфлация за всички времена. През октомври 1944 г. месечната инфлация в Гърция достига 13 800%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 11
Jorkata
преди 8 години
Не стана ли ясно вече, че маляките никога няма да фалират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 3
smart-ass
преди 8 години
Системата крива, строя - не; ген. секът - виновен, Партията - не. Хайде стига. Системата си работи - този, който си управлява добре финансите и реформите в държавата, дори и при системна криза, ще оцелее, ще промени нещо в настройките и ще тръгне нагоре - виждаме го в цяла Централна и Източна Европа. Който е "дървена глава" и не ще да си смени чипа - Италия, Гърция, Португалия и Франция, ще му "загнива капитализЪма". Някой отчита ли е колко над пред-кризисното ниво са икономиките на Полша, Словакия, Чехия, Естония и Прибалтика, че даже и власите? Това нещо се нарича колело на историята, а не криза на системата. Рано или късно всеки се връща на мястото, което заслужава. Дали вече е бил там преди заради политическа снизходителност на Великите Сили или не - това е друг въпрос. А Китай колкото искат да си раздуват фондовите пазари, тях демографията ще ги подпре след 3-4 петилетки максимум. А такава комбинация вече сме я виждали как действа (в Япония.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
roli5
преди 8 години
И друго за Гърция.Британската букмейкърска къща Уилям Хил от няколко дни не приема никакви залози за Grexit.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
roli5
преди 8 години
Разбира се,че Германия ще е против.Гърция дължи само на Германия 56 млрд.При положение че БВП е спаднал с 25% о 2010 насам,26%безработица, правителствените разходи, които възлизат на 58,5% от гръцкия БВП,всъщност тя отдавна е фалирала.....Чакаме опелото.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
smart-ass
преди 8 години
Колко му е да им се срине още икономиката?! Сякаш, че не сме го виждали исторически откакто сме им комшии от 7ми век. Възходи, богати периоди, заради прозорливо управление с твърда ръка; и падения, породени от двойни игри, прекомерна самовлюбеност, усещане че някой все им е длъжен, самозабрава и мания за величие. И същите исторически грешки и днес. Особено това сноване между ЕС и Русия. Който стои на два стола е по-вероятно да се окаже на земята с натъртен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 9
smart-ass
преди 8 години
"Страната загуби около една четвърт от своята икономическа мощ". Каква мощ, какви простотии?! БВП на Гърция е вече сигурно е 66-67% от средното за ЕС. Само с тримесечни и шестмесечни заеми ще цъфнат и ще вържат. Гърците трябва да разберат, че скоро им предстои Жан-виденова зима, а след нея вече толкова боли, че нямаш какво да губиш и започваш реформите и "ножа на касапина вече изрязва тлъстото по месото" Ако пък ли продължат да живеят с илюзии (т.е. тримесечно - шестмесечно заемче), то в даден момент тази схема ще спре да работи и тогава би станало пропадане, каквото и при Жан Виденов не сме виждали. Свърши ли туристическия период през октомври/ноември и без пари от ЕК и МВФ гърците сами са си сложили примката на шията. Бат *** само ще им създава празни надежди, но той не е луд да налива вода в пробита каца. Само повече затъва Гърция с двойната игра. И накрая Ципурко ще стане на пържена ципура, а Фалиракис ще го изринат самите гърци с камъни. Само стойте им им гледайте сеира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
То е ясно кой ги купува - купува ги инсайдер, който знае (или до смърт се надява) че гърция ще бъде спасявана следващите (26 седмици, толкова е периода на тези ДЦК). Купува ги или ЕЦБ, а по-вероятно да е САЩ. Лихвите и при ЕЦБ и в САЩ са около и под нулата, тъй че краткосрочни 3% им идват направо дюшеш... Нещо като бонус за "тежките" преговори, с които ни разиграват последнтие месеци..Истината обаче ще е на изборите в Германия. Тогава *** ще бъде разритана от крайните десни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Не очаквам да ни разкрият играта си чак толкова лесно. Има много посредници и кой точно е крайният купувач или с каква цел купува тези ДЦК едва ли скоро ще научим. Освен това ние дори не знаем на каква цена са купени, защото въобще не е сигурно, че е било по номинал. Големите батковци са направили тази игра за себе си и винаги ще печелят от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още