IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Опасността от фалит на Гърция нараства с всеки ден

Германия пък е категорично против трета програма за подпомагане на Гърция при каквито и да е обстоятелства

13:22 | 11.06.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Времето пред гръцкия премиер Алексис Ципрас изтича. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Времето пред гръцкия премиер Алексис Ципрас изтича. Снимка: Ройтерс

Опасността от държавен фалит на Гърция нараства с всеки изминал ден, заяви днес президентът на германската централна банка Bundesbank Йенс Вайдман, цитиран от DPA.

„Времето отминава, а рискът от фалит се увеличава всеки ден“, заяви Вайдман по време на участието си в конференция в Лондон.

Според гуверньора в действителност ефектите от зараза в подобен случай са свити спрямо миналото, но „не бива да се подценяват“. А най-големите губещи биха били самите гърци. 

„Има силна воля да се помогне на Гърция. Данъкоплатците от другите страни от еврозоната вече са предоставили значителни средства в подкрепа на неизбежния процес на корекции. Но времето напредва и опасността от дефолт нараства с всеки изминал ден", изтъкна Вайдман в речта си.

Германия пък е категорично против трета програма за подпомагане на Гърция при каквито и да е обстоятелства, дори да има споразумение между Атина и международните ѝ кредитори по споразумението "пари срещу реформи", пише днес германският всекидневник Bild.

Вместо това втората програма за подпомагане би могла да се удължи и разшири със средства от други програми като 10,9 млрд. евро, които бяха предназначени първоначално за спасяване на гръцките банки, но не се наложи да бъдат използвани, посочва още изданието.

Това обаче може да се случи само ако Атина има желание да прилага съществени реформи, допълва изданието.

„Не искаме да проливаме кръвта на народа ни само защото ръководните лица в Гърция не си вършат работата“, посочва представител на правителството, цитиран от вестника.

Германският канцлер Ангела Меркел се сблъсква с все по-голямо противопоставяне сред управляващите консерватори, които не подкрепят отпускането на още спасителни средства за Гърция, коментира изданието.

Междувременно стана ясно, че Гърция е изпаднала отново в дефлация. През май цените на потребителските цени са спаднали с 2,1 на сто спрямо предния месец, стана ясно от предоставени от статистическия институт Elstat данни. Спадът се дължи преди всичко на намалението от 6,9 на сто на цените на имотите. Цените в сектора на образованието са спаднали с 3,1 на сто, а тези в транспорта – с 2,9 на сто. Продължителната рецесия в страната потиска търсенето на стоки и услуги.

При дефлацията става дума за постоянна низходяща спирала с падащи цени. Тя се счита за заплаха за икономиката, защото потребителите и предприятията отлагат разходи и инвестиции в очакване на по-нататъшно падане на цените.

Гърция вече е в осмата поредна година, в която икономиката е в низходяща спирала. Страната загуби около една четвърт от своята икономическа мощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"Но времето напредва и опасността от дефолт нараства с всеки изминал ден", изтъкна Вайдман в речта си."Но пък някои инвеститори изобщо не ги притеснява това, давайки им близо 3 млрд. ? срещу символичните 3% за краткосрочни ДЦК.Ако някой иска нещо ще трябва моментално да се разкрият тези митични институционални инвеститори-инсайдери.. Това просто не е приемливо... някой се опитва да залага на сигурно пред цялата публика..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 17
Атанасио
преди 8 години
Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/Аз съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/143102998717523Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява много добре - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/НО КОЛКО ХОРА ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още