IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделение в ЕС за удължаването на санкциите срещу Русия?

Темата може да влезе в дневния ред на Европейския съвет за декември, коментира дипломат пред ТАСС

17:27 | 09.11.15 г. 14
Разделение в ЕС за удължаването на санкциите срещу Русия?

Между страните от ЕС има разделение по отношение на удължаването на санкциите срещу Русия, съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на свой източник в Брюксел.

Преди дни германското издание Handelsblatt съобщи, че по време на срещата си през декември лидерите на държавите от ЕС ще гласуват за удължаване на санкциите с още половин година, защото основание за отпадането им няма. Изданието се позовава на източник от германското правителство.

Дипломат от една от източноевропейските държави обаче е категоричен пред ТАСС, че съгласие няма. "Санкциите не са оказали никакво съществено значение върху руската политика спрямо Украйна и позицията на Русия по отношение на Крим в последната половин година", е заявил източникът на руската агенция.

Според него няма основания да се смята, че тяхното запазване ще промени нещата, а дори напротив - взаимните ограничения са причинили загуби за самия ЕС, като и за отделните държави в общността.

Официално решението за санкциите срещу Русия трябва да бъде взето на ниво Съвет на министрите (във формат, отговарящи за външните работи), който ще се проведе през януари 2016 година. Темата обаче е много деликатна и вероятно ще влезе в дневния ред на Европейския съвет (на лидерите на държавите от общността), насрочен за 17-18 декември, предполага още източникът на ТАСС.

В началото на октомври от БСП - Лява България поискаха българският парламент да задължи премиера Бойко Борисов да поиска отпадането на санкциите срещу Русия пред европейските ни партньори. Предложението беше отхвърлено, след като депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС се въздържаха при гласуването.

Мотивът левите да поискат отмяната на санкциите срещу Русия е, че те са доказали своята неефективност. В същото време те нанасят тежки поражения върху българската икономика и особено в сектори като млекопроизводство, туризъм и други. Оценката на БСП е, че за деветте месеца на 2015 година загубите на България от санкциите са около 100 млн. евро.

ЕС наложи икономически санкции срещу Русия през юли 2014 година. В отговор Москва забрани вноса на храни и селскостопански стоки от европейски производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis15
преди 8 години
Украина вече започна. С още няколко количествени улеснения на ЕЦБ и пари ще се намерят.----------------------------------------------------------------------------------да ето ги пичовете се завръщат на отопление с дърва, може и в пещерите след някой друг ден .... :)) Така е пътят към Демокрацията е труден, но трябва да се извърви .....Потреблението на газ в Украйна намалява с 20% от началото на 2015 г.Домакинствата в страната преминават на дърва за огрев и се отказват от природния газhttp://***.investor.bg/evropa/334/a/potreblenieto-na-gaz-v-ukraina-namaliava-s-20-ot-nachaloto-na-2015-g-205828/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
"...Санкциите не са оказали никакво съществено значение върху руската политика спрямо Украйна и позицията на Русия по отношение на Крим..."Абе тия *** ли са или да? Една от главните задачи да се подпомагат укрофашагите беше да се отнеме Крим на Русия и да се отреже достъпът до Черно море. Но понеже и защото Крим е автономна република, Путин ги изигра с референдума, проведен в тази република, населена основно с руснаци. И съвършено ясно беше защо те не искаха да са към укрофашагите, които побързаха рано-рано да забранят руския език. Всеки на мястото на руснаците в Крим щеше да гласува за преминаване на автономната република към Русия. Особено като се има предвид какво натвориха укродемократите в Одеса..И тук само Чичо Сам и сателитните прислужници от обоза намират референдума за "незаконен" и "манипулиран". .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
гледам американските мекерета умират да се правят на патриоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 8 години
Имам инфомация, че са се договорили. Тайният сигнал е Путин да са качи на Фолксваген!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
оптимист:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Сега остава и да те е разбрал този... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Така е, прифронтовите държави трябва да построят по границите си с Мордор стена до орбита, че да не може и въздуха да отива при тях. Украина вече започна. С още няколко количествени улеснения на ЕЦБ и пари ще се намерят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Пхахахаха...!!! И газа да им спрат...! (... да го купуват... ) хахаха.... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Верно бе ! Как не са се сетили ! Санкции до дупка му е майката ...да им спрат и тока !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 21
Българофил
преди 8 години
"Санкциите не са оказали никакво съществено значение върху руската политика спрямо Украйна и позицията на Русия по отношение на Крим в последната половин година"------------------------Като няма полза от тия санкции наложете и други, като на лекарствата и изваждането на Русия от SWIFT например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още