IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гонтарева: Финансовата стабилност в Украйна е заложник на политическия застой

Според гуверньора на централната банка кризата в правителството отлага важни реформи

13:52 | 21.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Политическият блокаж в Украйна, заради който милиарди долари международна помощ вече са на режим изчакване, заплашва финансовата стабилност и отлага паричното облекчаване в страната, заяви гуверньорът на централната банка на Украйна.

Забавянията в преговорите за промени в кабинета носят допълнителни рискове за украинската гривна, след като валутата вече се срина с 9% спрямо долара тази година, заяви Валерия Гонтарева в интервю, цитирана от Bloomberg. Централните банкери се нуждаят от възстановяването на спасителния заем за 17,5 млрд. долара на Международния валутен фонд (МВФ), за да намалят основния лихвен процент и да облекчат капиталовия контрол, каза тя. Предсрочните избори може да върнат Украйна назад с още половин година, допълни тя.

„Вече изгубихме последните шест месеца – не получихме никакво финансиране и не продължихме с реформите“, каза Гонтарева в интервю от офиса си в Киев. „Да загубим още шест месеца в момент, критичен за икономиката, е неприемливо“.

Украйна е затънала в най-тежката си политическа криза, откакто през 2014 г. протестиращите свалиха бившия лидер на страната, подкрепян от Кремъл, Виктор Янукович. Възпрепятстваните реформи накараха някои ключови представители да подадат оставки и подхранват напрежението между министър-председателя Арсений Яценюк и президента Петро Порошенко, който обеща реформа на правителството. Плащанията по спасителния заем са сложени на пауза, докато ситуацията с кабинета се реши, като МВФ предупреди, че програмата може да бъде спряна като цяло, ако няма напредък в борбата с кризата.

Централната банка запази разходите за заеми на ниво от 22% за четвърти пореден път миналия месец, заявявайки, че вътрешните сътресения засилват рисковете за инфлацията, която през февруари е 32,7%. Централните банкери се намесиха, за да подкрепят гривната, продавайки резерви за над 400 млн. долара на аукциони, докато в същото време запазиха по-голямата част от капиталовия контрол, наложен миналата година след засилването на военния конфликт в Източна Украйна.

Макар че валутата поскъпна в началото на месеца заради спекулации, че финансовият министър Наталия Яреско ще застане начело на технократско правителство, оттогава насам гривната отново поевтиня заради несигурността около преоформянето на кабинета. Макар че според Гонтарева каквото и да е работещо правителство ще е добре за централната банка, тя смята Яреско за подходящ кандидат за премиер. Тя призова политиците да сложат край на кризата до април - срок, споменат и от Порошенко.

Въпреки че чуждестранните резерви на централната банка леко са се повишили през февруари, достигайки 13,5 млрд. долара, 5 млрд. долара от МВФ и друга двустранна спасителна помощ не е била получена, както е планирано заради политическата ситуация. За да се разхлаби капиталовият контрол, резервите трябва да надвишат 15 млрд. долара, твърди Гонтарева. Докато икономиката на Украйна се възстановява от 18-месечна рецесия, подкрепата на МВФ е жизнено необходима за изграждане на доверието, каза още тя.

„Програмата на МВФ не е просто финансова помощ за увеличаване на резервите или покриване на бюджетния ни дефицит“, допълни Гонтарева. „Възстановяването на сътрудничеството ще даде тласък на бизнеса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още