IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За близо 90% от руснаците тегленето на кредит днес е неразумно

Индексът на кредитното доверие на ВЦИОМ е на рекордно ниско ниво

16:44 | 21.03.16 г.
За близо 90% от руснаците тегленето на кредит днес е неразумно

Мнозинството руснаци – 87% - смятат, че в днешно време е неразумно да се взима кредит, сочи проучване на Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от бизнес портала РБК.

Проучването е проведено през февруари тази година и вече втори пореден месец индексът на кредитното доверие е на рекордно ниско ниво – 18 пункта по скала от 10 до 90 пункта.

РБК припомня, че през януари и февруари миналата година стойността на измерителя е била 20 пункта, а през същия период на 2011 г. - 32 пункта.

Подобни нагласи отчита и порталът Superjob, в чието проучване участват 2 500 души от 371 населени места в Русия. Според резултатите 62% от запитаните смятат, че кредитът е пряк пък към разорението. Едва 17% от руснаците смятат, че заемът предоставя прекрасна възможност за постигане на желанията.

„Налага се усещането, че руснаците са преминали в режим на строги икономии, а това без съмнение е несъвместимо с получаване на кредити“, казва Лилия Овчарова, директор на института за социална политика във Висшето училище по икономика (ВШЭ). По думите й руснаците за пръв път се сблъскват с рязко понижение на стандарта на живот, като през кризите през 1992, 1995 и 1998 г. те не са продължавали толкова дълго, колкото сега.

Населението очакваше края на най-тежката част от кризата да настъпи в края на 2015 г., но това така и не се е случило, казва Овчарова. Според нея още една причина за понижението на индекса на кредитното доверие дават редицата случаи на незаконно събиране на дължимите вноски по кредитите.

„Недоверието е взаимно“, посочва Сергей Козлов, директор на кредитния бизнес в банката СДМ. „Не само потенциалните кредитополучатели са започнали да се отнасят по-плахо към идеята за вземане на заем, но и банките са започнали да оценяват новите клиенти по-строго“, казва Козлов. И в двата случая причината е нестабилната икономическа ситуация, съкращенията в големите компании и опасността, че дори и надежден кредитополучател може да остане без работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още