IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да поиска от МВФ преразглеждане на критериите по заемите на страната

Според новия финансов министър приоритет номер едно е възобновяване на сътрудничеството с фонда

16:40 | 16.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Украйна може да поиска от Международния валутен фонд (МВФ) преразглеждане на критериите, съгласно които фондът разпределя заеми на Киев, заяви новият финансов министър Олександър Данилюк в интервю за вестник от събота. Министърът обаче не предоставя допълнително информация какво ще включва искането, съобщава Ройтерс.

След месеци застой Украйна спешно трябва да приключи разговорите си с МВФ, за да отключи нови заеми за 1,7 млрд. долара, които правителството ще получи срещу реформи и спиране на широко разпространената корупция.

Икономиката на Украйна се е свила с почти една десета през миналата година заради подкрепяния от Русия сепаратистки конфликт в източната индустриална част на страната. Инфлацията се забавя, но все още е на ниво от над 20% на годишна база през март.

Данилюк пое поста в четвъртък след най-големите политически сътресения в Украйна след протестите през 2013-14 г., които доведоха на власт прозападно управление.

Новото правителство, управлявано от министър-председателя Володимир Гройсман, се опитва да увери западните поддръжници на Украйна, че реформите няма да спрат.

„По очевидни причини приоритет номер едно е възобновяване на сътрудничеството с МВФ“, казва Данилюк за украинския седмичник Зеркало Недели, обещавайки да заздрави ролята на министерството като „двигател на реформи“.

„Ако гарантираме растежа, но не се вписваме съвсем в рамката на МВФ, то мисля, че е реалистично по време на преговорите да постигнем преразглеждане на критериите“, заявява той.

Предшественикът на Данилюк Наталия Яреско по-рано тази година заяви, че борбата на Украйна с корупцията, пенсионната реформа и коригирането на държавните финанси са част от разговорите с МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 16
ing5rov
преди 8 години
Мдаа за хохлите има два пътя ...първия за който , разбира се им организираха Майдана е да лаят срещу Русия...втория , бежанци към Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 19
ABBA
преди 8 години
"Украйна може да поиска от МВФ преразглеждане на критериите по заемите на страната"Aко продължат да скачат срещу Русия ще ги инжектират отново въпреки всички правила: финансови и морални. Иначе ги пускат в канализацията....................>>
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още