IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебни решения за част от ЮКОС вземани под диктовката на „Роснефт"

Съдията, отсъдил в полза на руския гигант, е получил политическо убежище в САЩ и също е свидетелствал, че му е оказван натиск, пише FT

12:01 | 28.11.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Юристи на контролирания от държавата петролен гигант „Роснефт“ са манипулирали няколко арменски съдебни решения, за да укрепят позициите си в делото „ЮКОС“ в западните съдилища и да се възползват от активи за стотици милиони долари на несъществуващата вече компания.

Това съобщава Financial Times, като се позовава на имейли, с които разполага.

Кампанията на Кремъл срещу ЮКОС в периода 2003-2007 г., която доведе до фалита ѝ, до ареста на бившия ѝ главен изпълнителен директор Михаил Ходорковски и до разпродажба на активите ѝ на безценица – главно на „Роснефт“, отдавна се разглежда като ключов епизод за развитието на олигархията в Русия, посочва изданието.

Изземването на ЮКОС предизвика лавина от съдебни дела в различни юрисдикции, припомня изданието.

Имейлите, с които изданието разполага, са част от холандското съдебно производство, което е стартирало по иск на регистрираното в Армения подразделение на ЮКОС, притежаващо активи за 400 млн. долара чрез холандска фондация. 

От тях се вижда, че юристи на „Роснефт“ дават инструкции на висш член на арменската съдебна система за резултатите от пет дела, свързани с ЮКОС. От други електронни писма се вижда, че юристи на „Роснефт“ са писали проекторешенията на съда в дела от 2010-2011 г. срещу поглъщането на активите на арменското дъщерно предприятие на ЮКОС от „Роснефт“.

Пред изданието Стивън Тееде, бивш главен изпълнителен директор на ЮКОС, който напусна Русия през 2004 г., коментира, че винаги се е знаело, че руските власти могат да влияят върху решенията на руския съд. Според него обаче разкритите имейли показват „какво всъщност се случва зад кулисите“. „Доказва се първоначалната ни позиция, според която фалитът се базира на манипулиране на съда“, посочва той. 

От „Роснефт“ коментират, че вече са отричали твърденията за неправомерно поведение на съдии. Според компанията това са „необосновани твърдения", които и преди са се появявали в холандското съдопроизводство.

Компанията подчертава, че съдът е запознат с взаимните обвинения по случая с арменското подразделение на ЮКОС и „дискусии на отделни епизоди за безполезни“.

Изданието припомня, че още през април „Роснефт“ се съгласи да уреди делата, свързани с арменското дружество на ЮКОС. Споразумението дава правото на фондацията ЮКОС да обезщети с 400 млн. долара акционерите в компанията. То беше сключено три месеца след като съдът в Амстердам реши, че имейлите ще бъдат вписани като доказателство, въпреки възраженията на „Роснефт“.

Ключовият съдия по делата, свързани с ЮКОС в Армения, е напуснал системата през 2011 г. и в момента е в САЩ, където му е дадено политическо убежище. Той е дал показания пред холандския съд, че взетите от него решения по делата тогава са били под натиск, показват съдебни документи, с които изданието разполага.

Фондацията ЮКОС пък разкрива, че е осигурила финансова подкрепа за същия този съдия, след като той е заминал за САЩ да търси политическо убежище.

Досега имейлите по делата, свързани с ЮКОС, в Армения не са разкривани публично, отбелязва изданието. Те са вписани като доказателство и по друго дело в холандски съд за чуждестранни активи на ЮКОС на стойност 800 млн. долара.

Разкритията могат да доведат до нов обрат в съдебните решения срещу Русия по делата на акционерите в несъществуващата вече компания. Припомняме, че Холандски съд отмени арбитражно решение, което задължаваше Русия да изплати 50 млрд. долара на бившите акционери на петролната компания заради национализацията й. Основният акционер в ЮКОС се подготвя за обжалването, което ще е през януари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Да, дет викаш, щото Ходорковски ги наследи нефтените залежи на Русия от баща си... хихи... Не бе - купи ги честно човекът! С парите от спестовната си книжка, дето майка му му е внасяла за сватба... хихи... Па и беше тръгнал да продава сичко на американците... собственика ньеден... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... некъв арменски съдия един път му платили да отсъди грешно, после му платили да каже "истината"... После може пак да му платят да каже, че е излъгал под натиск... Изобщо - един честен арменски съдия - зависи кой ше даде повече... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
Ironhorse
преди 7 години
Е, те руснаците от Газпром пък направо даваха проекти на законите, които да се приемат в Народното събрание, чрез Таско Ерменков и Явор Куюмджиев по повод проекта Южен поток.Русия и руската олигархия, не могат да правят честен бизнес.Но този път ще бъдат ударени яко през ръчичките.Твърде много злини направи руската *** срещу Холандия:- сваленият самолен с холандски граждани над Украйна - вече е подготвено и обвинението;- изземване на капитали по напълно криминален начин - Юкос - тази сага ще се изучава като пример за действието на бандитска държава;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Как да Ви разбирам господин Михале? Ходорковски-лош евреин, гаден евреин а Абрамович-хубав евреин, добър евреин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
DarkStar
преди 7 години
Сигурно и от КГБ не са стоели безучастно по време на делото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
многодобре
преди 7 години
... от ЦРУ са му помогнали да си спомни много подробно всички детайли по това дело.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още