IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките между Москва и Рияд помагат за стабилизирането на петролния пазар

Според саудитския петролен министър, който е част от делегация в Москва, има редица възможности пред двете страни и бизнес секторите им

14:03 | 05.10.17 г. 3
<p>
	Саудитския петролен министър Халид ал-Фалих. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Саудитския петролен министър Халид ал-Фалих. Снимка: Архив Ройтерс

Споразуменията, сключени между Русия и Саудитска Арабия, по глобалното предлагане на петрол са помогнали на петролните пазари да се стабилизират, заяви саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Двете страни, които са най-големите производители на суров петрол в света, помогнаха да се сключи сделка между ОПЕК и конкурентите му, включително Русия, за намаляване на добива до края на март 2018 г. като част от усилията за стопяване на излишното предлагане на пазара.

Фалих, чиято страна реално е лидерът на 14-членната ОПЕК, заяви още, че приветства предлагането на шистов петрол от САЩ, тъй като глобалното търсене на суровината расте.

„Предлагането на шистов петрол, включително през 2018 г., изобщо не ме безпокои. Пазарът може да го погълне“, каза Фалих по време на дискусия на енергиен форум в Москва с участието на руския му колега Александър Новак.

Коментарите на Фалих идват ден, след като руският президент Владимир Путин заяви, че квотната сделка може да бъде удължена до края на 2018 г. - доста по-дълъг период от предположенията на други представители.

Новак каза в Москва, че би подкрепил евентуално участие на други страни в сделката и че е доволен от сегашните цени на петрола. Суровината се търгува около 56 долара за барел в четвъртък заради очакванията, че Саудитска Арабия и Русия ще удължат производствените си квоти.

Фалих заяви, че Саудитска Арабия иска да развие още отношенията си с Русия, особено в частния сектор. „Виждам огромни възможности пред страните ни и бизнес секторите“, каза той.

Посещението на крал Салман в Русия тази седмица показва високата степен на взаимно доверие между Русия и Саудитска Арабия, заяви Фалих.

Крал Салман е в Русия като част от държавна визита - първата в Москва на управляващ монарх на Саудитска Арабия.

По време на визитата вероятно ще бъдат финализирани серия от инвестиционни споразумения и планове за създаването на фонд на стойност 1 млрд. долара за инвестиции в енергийни проекти като част от усилията за разширяване на сътрудничеството.

„При това историческо посещение ще бъдат подписани меморандуми за разбирателство в няколко сфери, които са важни и за двете страни“, каза Фалих.

Той заяви, че меморандуми ще бъдат подписани с руската държавна ядрена агенция Росатом с цел мирно използване на ядрена енергия, както и споразумения за военните индустрии.

Държавният петролен гигант Saudi Aramco ще подпише необвързващи меморандуми за разбирателство с руските компании Газпром, Газпром Нефт, Сибур и Литаско.

Руският фонд за преки инвестиции също ще подпише споразумение с Aramco и със саудитския инвестиционен фонд за инвестиции в енергийните услуги и производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... И на тебе, като на другия фе^с, целият ти двуметров интелект стига до децата ми.... :lol: Няма да ходя до сащ. Януари ще ходя до Мексико - Козумел. Там некадърните ми деца имат ваканционен имот... Ще благодаря от там - ще пратя картичка на Тръмп... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 6 години
нас високите 2 метра слабо ни интересуват джуджетата, нито тяхната пазаджишка Снежанка-газ :) ще ходиш ли до сащ за Thanksgiving ? да благодариш на тази велика държава че е приела твоите некадърни деца, да видят как живеят белите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Сделките между Москва и Рияд доказват все по-тоталната изолация на кремълското жуже и неговата бензиностанция... За разлика от нашия Инвестор, повечето световни медии цял ден разкостват историческите според тях нови тенденции в съотношението на световните сили... Но тук е важно да не се нарушават политкоректните смески фураж за некои симеоновградски, видински и шуменски бройлери... ::lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още