IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бягството на лекарите от България и Румъния

Кризата в здравните системи на двете страни се засилва, пише в свой репортаж Deutsche Welle

08:42 | 18.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полупразният коридор на &quot;Пирогов&quot;. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Полупразният коридор на "Пирогов". Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

"Медицината е благородна професия и не бива да се превръща в бизнес", казва Гергана Георгиева. "В Германия имат строги правила, това ми харесва. Медицинското оборудване е добро и условията в болницата са отлични", допълва младата лекарка.

Изтичането на медицински кадри като нея още повече задълбочава проблемите на здравеопазването в България - то поставя под натиск една и бездруго сриваща се здравна система. Особено тежка е ситуацията в селата, в много от които няма лекари.

Подобна е и ситуацията в селата на съседна Румъния. Половината от 20-милионното население на страната живее в селски региони и за медицинското обслужване там се грижат едва 38 на сто от румънските домашни лекари. Специализираните болници са твърде остарели, а в много селища такива просто липсват.В България недостигът на медицински персонал е особено остър в болниците извън столицата София. Иван Иванов, който работи като невролог от над 30 години, е шеф на единствената болница в Горна Оряховица - град с около 30 000 жители. "Проблемът е не само в заплащането, а и в по-добрите условия за работа, във възможностите за кариерно израстване и усъвършенстване на професионалните умения", изтъква той.

Много лекари работят на повече от едно място, за да си осигурят прилична издръжка, а и защото недостигът на медицински персонал нараства. Всяка седмица д-р Иванов обслужва пациенти в общо три града.

"В болницата в Горна Оряховица недостигът на медицински персонал е много сериозен", посочва д-р Иванов. Средната възраст на лекарите е между 55 и 60 години, а една трета от медицинските сестри отдавна са прескочили пенсионната възраст. Само двама лекари са на възраст под 30 години. "Липсва персонал във всяко отделение, но най-вече в интензивното, неонатологията и вътрешната медицина", изтъква той.

60-годишната Йорданка Друмева е завеждащ вътрешни болести, тя е най-младата от тримата лекари в отделението. Другите ѝ двама колеги са на 64 и на 65.

"Боя се, че ако се пенсионирам, няма да има кой да ме замести. Нито един млад лекар няма да дойде да работи в провинциална болница като нашата", пояснява тя.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
А като се замислиш - вчера един лекар купи ИПК "Родина"!? Оказа се, че бил собственик и на най-голямата верига болници в България?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
IQ96
преди 5 години
Всичко е вярно, но нека дойче зеле да напише къде са немските медици, английските, чешките, а не само да се занимава с нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още