IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Източна Европа може да спечели от кризата с коронавируса?

Не на последно място това може да се случи заради очакваното преместване и скъсяване на веригите за доставка

08:13 | 13.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Столицата на Чехия Прага. <em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Столицата на Чехия Прага. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Икономическа експертиза срещу националната сигурност

Управляващият директор на източния комитет Михаел Хармс вижда обаче и възможности за времето след острия коронашок: Преместването на производствените мощности от Азия би могло „да е от полза предимно за Източна Европа, защото страните тук са много конкурентни“. Въпреки това вече има значителен недостиг на квалифицирани работници, признава и той.

Същевременно експертът  подчертава „опасността от протекционизъм" на Изток: По-специално Унгария се опитва да призове чуждестранните инвеститори да извършват плащания за фонд за помощи. Хармс предупреждава, че „икономическата експертиза" не трябва да отстъпва напълно на интересите на националната сигурност
По-специално в Русия се правят опити за разширяване на заместването на вноса. В случай на прекомерни мерки „икономическата значимост може да бъде загубена от поглед“. Източният комитет се бори за предлагането на пакети помощи не само за местните компании в националните държави, но и за германските филиали там.

Според него обаче германската икономика  може да спечели и от това, че много страни сега виждат колко добра е германската здравна система. По този начин германската здравна индустрия може да се превърне в модел за пример, както и германската индустрия 4.0 - масовата дигитализация и автоматизация на производството.

Хармс е убеден, че след изтичането на кризата Източна Европа ще успее „ да рестартира много по-бързо икономиката си“. За разлика от Северна Италия шофьорите на камиони не биха отказали да пътуват, смята той. 

Нужно било обаче ясно да се покаже, че и Европа помага – при това много повече от Русия и Китай. Основно внимание според него следва да се обърне на паричните средства и оборудването, а типичната за Европа консултантска помощ е по-добре да бъде оставена за по-късен етап.

Русия във фокуса

Русия е реагирала „на ниво и много подходящо“, убеден е Хармс. Но Кремъл ще трябва да похарчи много повече пари, за да съживи икономиката, която е в принудителен отпуск до края на месеца. Предварително планираните 16 милиарда евро са твърде малко за това спред него? "Този обхват изобщо не е достатъчен", писаха и големите руски бизнес асоциации до правителството, призовавайки за много по-големи пакети с помощи.

С валутен резерв от 700 млрд. долара и държавен фонд Русия има "много добра подплата“ . Но на руската държава все повече ѝ липсват средствата за финансирането на така наречените национални проекти - инфраструктурни мегапроекти за модернизиране на икономиката.

Според Хармс Русия страда преди всичко от „масовото изтегляне“ на инвестиции от чужбина. Рублата също се обезцени значително по тази причина. А трябва да се има предвид, че Русия беше най-добре представящата се голяма фондова борса миналата година, не на последно място именно заради стабилната рубла.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
Само да не наотварят същите фабрики и тук, че ще се издушим. В Китай слънцето не може да пробие заради мръсния въздух;) Със сигурност ще има някакво развитие в стил "студената война", просто се използва момента, дано да успеем да се възползваме, защото ще им трябват хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Това драстично ще се промени след кризата с короно вируса Западна Европа и бизнеса там ще преместят по голямата част от бизнеса си в Китай в Източна Европа Украйна и Турция Те разбраха колко несигурен е Китаи и въобще Азия Става въпрос за пари но в и Европа те могат да произвеждат 80 от това което произвеждат в Китай със приблизително същите разходи Като премахнат митата и транспортните разходи ще се окаже че е по изгодно да се произвежда тук в Европа отколкото в Азия Пазарът е огромен 600 -700 милиона потребители Най богатите в света За какво им е Китай Дано Меркел и Макрон са разбрали това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още