IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша прави крачка към известно отстъпление в конфликта с ЕС

Президентът предлага законопроект, който обаче няма да реши всички спорове между Варшава и Брюксел и е спорно дали ще отключи кризисния пакет за 36 млрд. евро

21:27 | 07.02.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Полското националистическо правителство се опитва да постигне отстъпки в някои от конфликтите, които влошиха отношенията му с Европейската комисия (ЕК) и съседните страни.

Миналата седмица Варшава сключи сделка с Прага за прекратяване на дълготраен — и все по-скъп, спор за откритата въглищна мина „Турув“ близо до границата с Чехия, пише Politico. Президентът на Полша Анджей Дуда също предложи закон, който да разтури дисциплинарната камара на Върховния съд.

Камарата е ключов въпрос в спора за върховенството на закона между Полша и ЕС, защото се разглежда като начин да се наказват съдии, които не изпълняват политически искания, посочва медията.

Двете стъпки са предизвикани от нарастващите разходи на Полша за санкции, наложени от ЕК и Съда на ЕС. Това на свой ред причинява все по-големи политически и икономически проблеми на правителството, чийто рейтинг пада, след като се появиха подробности за софтуера Pegasus, с който са хаквани телефоните на опозиционери на властта.

Дуда е в Брюксел този понеделник, за да се срещне с председателя на комисията Урсула фон дер Лайен и шефа на Европейския съвет Шарл Мишел. Не е ясно дали тактическите отстъпления ще бъдат достатъчни за потушаване на конфликтите.

Полският лидер казва, че неговият законопроект е насочен към прекратяване на противопоставянето с ЕС. „Предложеният регламент... има за цел да даде на полското правителство инструментите да сложи край на конфликта с Европейската комисия и да деблокира Националния фонд за възстановяване“, коментира Дуда. Полша  ще може да получи 36 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми за програмата на ЕС за възстановяване от пандемията.

Правителството отчаяно се нуждае от тези пари, тъй като инфлацията се покачва рязко, а наближават парламентарните избори – през 2023 г. Страната вече е покрита цялата с билбордове, които тръбят за реката от пари, която се насочва към Полша.

Идеята на Дуда веднага беше подложена на критика от Обединена Полша, десния малък член на по-голямата партия „Право и справедливост“ на управляващата коалиция на Обединена десница.

„На пръв поглед не изглежда, че това предложение решава нещо“, коментира Марчин Вархол, заместник-министър на правосъдието и депутат от Обединена Полша. Той допълва, че би било много лошо, ако политиката на президента се разглежда като политическо бяло знаме.

Според него законопроектът на Дуда „няма да удовлетвори ЕС“, защото не стига достатъчно далеч в удовлетворяването на исканията на Брюксел.

Мнението му има значение, защото управляващата коалиция разчита на гласовете на тези депутати, за да запази мнозинството си. Обединена Полша има 19 депутати, което означава, че без техните гласове законопроектът на Дуда няма шанс да бъде приет. Дуда е бивш член на "Право и справедливост" и получава подкрепата на партията.

Законопроектът не решава обаче други правни спорове с ЕС. Текстовете не засягат например новият Съвет на съдебната власт, органът, който назначава съдии. Той се критикува от европейските съдилища за подкопаване на съдебната независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 2 години
Трябва официално и нашите кинти да спрат директно със същото основание - зависим ВСС и съответно чадър от главния прокурор във всички направления. Само тогава има шанс да се отървем от Гешев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Ляхи-те кръв повръщат, пари не връщат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още