IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последствията за икономиката от нахлуването на Русия в Украйна ще са мащабни

Прекъсвания на износа ще засегнат широк спектър от индустрии - от производители на торове до производители на храни, автомобили и самолети

10:13 | 25.02.22 г. 31
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Полупроводници

Русия и Украйна са ключови източници на химически газове C4F6 и неон, които са жизненоважни за производството на полупроводници. Производителите на чипове могат да бъдат сред най-силно засегнатите, ако доставките от Украйна бъдат сериозно затруднени за продължителен период. Украйна е един от най-големите доставчици на редица благородни газове, използвани при производството на чипове, особено неона, използван в лазерите, които гравират елементи върху чиповете.

Няколко украински компании обработват неон, който е страничен продукт от производството на стомана в Русия. Ричард Бецендал, независим консултант, специализиран в редки газове, казва, че Украйна произвежда една четвърт от световния неон, чиито цени са се утроили през последните шест месеца, след като китайските стоманодобивни заводи, които произвеждат газ като страничен продукт, бяха затворени за Зимните олимпийски игри. Недостигът на ксенон и криптон, които също са от решаващо значение за производството на полупроводници, ще се задълбочи, добавя той.

Някои от най-големите производители на чипове твърдят, че техните глобални вериги на доставки са проектирани да издържат на смущения, които биха могли да дойдат от разширен въоръжен конфликт.

Micron, един от най-големите производители на чипове за памет, казва, че неонът, който доставя, е „предимно произведен и произхожда от различни доставчици“ в други страни. Компанията казва и че работи с доставчици по дългосрочни договори, за да елиминира евентуален недостиг, както и че разполага с „подходящи запаси“, за да продължи да работи.

Intel, най-големият производител на чипове в САЩ, също твърди, че е изградил „разнообразна, глобална верига за доставки“. Компанията не очаква въздействие върху дейностите си от конфликта.

Нито една от двете компании обаче не разкрива каква част от техните доставки на неон все още идва от Украйна или колко дълго биха могли да продължат нормалните си производствени операции, ако доставките прекъснат.

Банки и финанси

Западните банки се оттеглят от Русия след нахлуването на Кремъл в Крим през 2014 г. Акциите на европейските кредитори, които остават в страната, поевтиняха силно в четвъртък.

Raiffeisen, австрийският кредитор, който генерира повече от една трета от печалбите си от Русия, изтри повече от 20% от цената на акциите си, а италианската UniCredit и френската Société Générale – по над 11%. Базираното в Москва дъщерно дружество на SocGen - "Росбанк", има 550 клона и 3,1 млн. клиенти. UniCredit управлява 103 клона и има 2 млн. клиенти в страната. Миналия месец UniCredit се отказа от план, който предвиждаше придобиването на руската "Банк Открытие".

От Русия идват 6% от печалбата на UniCredit за миналата година, а на SocGen – 4%, според данни на JPMorgan. Raiffeisen, SocGen и UniCredit са деветата, десетата и единайсетата по големина руска банка по активи.

Всяка от трите банки казва, че следи отблизо развитието на събитията, но настоява, че руският им бизнес е достатъчно капитализиран, за да се справи с масовите тегления на клиенти, както и че продължават да работят по „напълно съвместим начин“.

„Русия премина през вълни от санкции и ние винаги сме коригирали начина си на работа“, посочват от UniCredit. Според SocGen „Росбанк е руска банка с предимно местна дейност и ние сме уверени в способността си да осигурим дейността на нашите клиенти и да се адаптираме“.

Професионални услуги

Адвокатски кантори и консултанти с офиси в Русия изготвяха планове за извънредни ситуации в четвъртък заради санкциите, които се готвят. McKinsey & Company и Boston Consulting Group имат по 400 души, работещи в Москва. Юридически кантори с централи във Великобритания имат общо около 150 адвокати в Русия.

Лидерите на голяма консултантска фирма се готвят и за потенциални контрасанкции от страна на Русия срещу западни компании, включително възможна забрана да работят в страната, казва източник на медията. Друга възможност е персоналът или офисите на тези компании да станат мишени на протести или гражданско неподчинение в Русия.

Големи международни юридически кантори с база в Украйна, включително CMS, Dentons и Baker McKenzie, временно затвориха офисите си и помагат за преместване на персонал в центровете им в ЕС. Baker McKenzie, която твърди на уебсайта си, че е била първата глобална адвокатска кантора, открита в Украйна, има 100 служители, базирани в региона, следвана от CMS, която има 67 служители, базирани в Киев. Dentons заяви, че премества адвокати от Украйна в други офиси, ако поискат.

Счетоводната и консултантска фирма PwC, която има три офиса в Украйна, казва, че се опитва да поддържа операциите си, но посъветва своите 750 служители в страната да останат у дома в четвъртък. KPMG, която има 4 хил. служители в Русия и 600 в Украйна, заяви, че "остава ангажирана да поддържа местното си присъствие".

Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Пука ли ти, нали вече сме мулти-културни, мулти-верующи, мулти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Никога. България е само транзитна страна за мюсюлманите. Ако не знаеш, даже и братята роми отидоха в Германия. Пък и друго си е най - голямата, най - богатата и най - силната страна русия, да сложи фереджето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 2 години
А в коя година БГ ще станем мюсюлмани?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Въпрос за милион рубли - кога русия ще стане мюсюлманска страна. Отговорите са, до 5 години, до 10, до 15 или до 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Ще не вмерла русия..Мм Слава русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Ще не вмерла русия..Мм Слава русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 4
vaallko
преди 2 години
Да, наистина си прав, но мисля, че към печелившите трябва да добавим и Китай. Иначе, цялата история на англосаксите е такава още от времето на Британската империя. Един пример - през 1703 година е подписан Метуенския договор между Португалия и Англия за преференции при внос на португалски вина в Англия, срещу задължението на Португалия да допусне на своя пазар вълнени платове произведени в Англия, също на преференциален режим. Познайте какво става. Португалците се радват за виното първоначално, но малко по - късно настъпва отрезвяване. Англия така или иначе не произвежда вино, така че местния бизнес не е засегнат, но за сметка на това в Португалия влизат евтини английски платове и това води до фалит на всички предприятия за производство на платове на територията на Португалия. Хитро нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина.. Мм. Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 2 години
Пропусна че Германия няма да драпа толкова срещу санкциите срещу Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
После ще дойде новият Христов, щеразобличи колко лош е Путин и тн . Украйна ще стана усср а САЩ ще продават оръжие на воля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още