IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна дадоха най-добрите оценки за напредък в преговорите досега

Официални лица от двете страни изразиха очаквания, че може да има положителни резултати до дни

16:59 | 13.03.22 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Alexey Furman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alexey Furman/Bloomberg

Руски и украински официални лица дадоха в неделя най-оптимистичните си оценки досега за напредък в преговорите им за войната в Украйна, предполагайки, че може да има положителни резултати до дни, предаде Ройтерс.

"Няма да отстъпваме по принцип по никакви позиции. Русия сега разбира това. Русия вече започва да говори конструктивно", каза украинският преговарящ и президентски съветник Михайло Подоляк във видео, публикувано онлайн.

"Мисля, че буквално за дни ще постигнем някакви резултати“, каза той.

Агенция РИА Новости цитира руския делегат Леонид Слуцки, който казва, че преговорите са постигнали значителен напредък.

"Според моите лични очаквания този напредък може да прерасне в следващите дни в обща позиция на двете делегации, в документи за подписване", каза Слуцки.

Нито една от страните не уточнява какъв може да бъде обхватът на споразумението.

Техните публични коментари бяха публикувани почти по едно и също време.

Те дойдоха на 18-ия ден от войната, която започна на 24 февруари, когато руските сили нахлуха в Украйна. Хиляди хора бяха убити, а бежанците от военните действия надхвърлиха 2,5 млн. души. Украйна заяви, че е готова да преговаря, но не и да се предава или да приема ултиматуми.

В Twitter Подоляк каза, че Русия внимателно се вслушва в предложенията на Украйна. "Нашите искания са - край на войната и изтегляне на (руските) войски. Виждам разбирателството и има диалог", каза той.

В понеделник главният говорител на Кремъл каза, че Русия е готова да спре военните операции "на момента", ако Киев изпълни списък от условия. Сред исканията бяха Украйна да признае Крим за руска територия и да признае сепаратистките републики Донецк и Луганск за независими държави.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви пред ABC миналата седмица, че "можем да обсъдим и намерим компромис за това как ще живеят тези територии", като добави, че "не сме готови за капитулация".

Три кръга от преговори между двете страни в Беларус, последният в понеделник, бяха фокусирани главно върху хуманитарни въпроси и доведоха до ограниченото отваряне на някои коридори за цивилни граждани, за да избягат от сраженията.

Руският президент Владимир Путин каза в петък, че е имало някои "положителни промени" в преговорите, но не даде подробности. В събота Кремъл заяви, че дискусиите между руски и украински официални лица продължават "във видео формат".

Близо 125 хил. души са били евакуирани по хуманитарни коридори от райони в Украйна, където се водят военни действия, каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Днес ключовата задача е Мариупол", подчерта Зеленски във видеообръщение. Той добави, че конвой с хуманитарни доставки е само на около 80 километра от обсадения от руските сили югоизточен украински пристанищен град, където са блокирани над 400 хил. души.

В петък градският съвет на Мариупол каза, че най-малко 1582 цивилни са загинали там в резултат на руския обстрел и блокада, отбелязва Ройтерс. Агенцията прави уговорката, че не може да провери тази информация.

На сателитни снимки от събота се виждат пожари в западната част на Мариупол и десетки сериозно засегнати жилищни сгради.

67 тела на убити цивилни бяха положени в масов гроб в украинския град Буча, близо до столицата Киев, след тежки сражения в района, съобщиха DPA и БТА.

Над 570 цивилни са били убити в Украйна от началото на руската инвазия, сочат данни на ООН. Украинското правителство твърди, че жертвите са много повече.

Междувременно Русия назначи Галина Данилченко за временен кмет на окупирания южен украински град Мелитопол, предадоха DPA и БТА. Това е първото по рода си назначение от началото на руската инвазия в Украйна.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров бе задържан в петък от руските въоръжени сили. "Генералната прокуратура" на провъзгласената от проруските сепаратисти в Източна Украйна Луганска народна република съобщи, че е завела наказателно дело срещу Фьодоров по подозрения, че е "оказвал финансова и друга помощ" на украинската националистическа организация "Десен сектор" за "извършването на терористични престъпления срещу мирните жители на Донбас".

Галина Данилченко досега е била депутат в градския съвет на Мелитопол от украинската проруска партия "Опозиционна платформа - За живота" (преди Партия на регионите).

Данилченко призова местните жители да "се приспособят към новата реалност". В Мелитопол има хора, които ще се опитат да дестабилизират ситуацията и да провокират агресия, предупреди тя.

Данилченко планира да създаде комитет от народни избраници, който да решава проблемите в града с население от около 150 хил. души.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува остро Русия за задържането на кметовете на Мелитопол и на друг украински град в южната Запорожка област - Днепрорудное. Тези отвличания са "поредната атака срещу демократичните институции в Украйна", написа днес в Twitter Борел.

Той обвини Русия, че се опитва да изгради "незаконни алтернативни властови структури" в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
изразили сме си мението като гласувахме за партии които обещаха да влезнем в ЕС.. това е повече от референдум. Възраждане са против, и ако хората в България са против, щеше да им гласуват доверие и те щеше да ни извадят, както се случи в Англия... Правихте ли референдум у вас дали може всички да унодим жена ти ? ... значи нямаш доказателство че тя не ни иска да я унодим... ей така ви е куца логиката на всички ватниццци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
На Украинците спокойствието им беше гарантирано от няколко ядрени държави Русия САЩ УК и Франция по договора от Будапеща пък не виждам да им помогна - Нито на нас ще ни помогне когато Турция реши да се разшири лекинко насам и ще ти обяснят че те немогат да се намесят щото това не е война а операция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
И колко да е независима ? Нали и до момента беше такава :) Виж на колко независими държавим им спретнаха войни. Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, Чезня, Абхазия , Украйна ... скоро Молдова всички са независими:) Според мен липсата на членство в ядрен съюз те обрича на агресия от другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ами как защо да подписват ? Като превземат тези 3 града какво ще се случи ? Ще си сложат свои кмет и ще си заминат ? Нали трябва да пазят реда :) Тази 100 хилядна армия няма да им стигне ще трябва поне 500 хиляди инъче бунта е готов 5 дни след като си заминат. Кой ще оправя разрушенията ? Нали искат да контролират нещата :) Ще живеят в тази инфраструктура ? Всичко това е пари които няма откъде да дойдат. Скоро ще има дефицитни стоки от всякакъв вид включително и лекарства. Виж колко им струва 1 ден война на Русия после им виж БВП и ако си добър инвеститор можеш сам да сметнеш 2 и 2 :) Тази война Русия няма как да я спечели !!! Както и Наполеон превзе Москва запали я и какво от това ? Пак загуби. Колкото повече се мотка Русия с мира толкова по скъпо ще и излезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 2 години
Да се направи освен и референдум за отказ от данъци? Т. Е. Никой за нищо да не плаща предполагам пак ще има голямо мнозинство "ДА" и след това всичко цветя и рози...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 2 години
Да се направи освен и референдум за отказ от данъци? Т. Е. Никой за нищо да не плаща предполагам пак ще има голямо мнозинство "ДА" и след това всичко цветя и рози...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 2 години
Да се направи освен и референдум за отказ от данъци? Т. Е. Никой за нищо да не плаща предполагам пак ще има голямо мнозинство "ДА" и след това всичко цветя и рози...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
studioaa
преди 2 години
А защо няма референдум за членство на Украйна в ес, а направо се подава молба. Без референдум няма никакво доказателство, че членството изобщо е желано от украинците и войната срещу членството става напълно оправдана. У нас кога ще има референдум за оставане в ес, след като за влизане нямаше, или референдум за приемане на еврото? Даже според соросовото отворено общество 2/3 от българите са против еврото, но то пак се въвежда. Когато демокрацията не се зачита войната става неизбежна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Най-добрият начин за това е Украйна да се откаже от членството в ес завинаги...'' И защо да го прави, м- защото чуждата държава русия иска така... Ами ако русия поиска ти да се обе999сиш, а си чужд, неруски гражданин, ти ще го направиш ли- ако да- защо, ако не - защо. Русия е признала независимостта на Украйна през 1991 г., заедно с още над 190 държави. Защо русия налага собствените си желания на една чужда държава и на един чужд народ, дори с цената на агресивна война. Значи, така действат руснаците- харесват си една чужда държавна територия, защото гражданите й имат по-висок жзнен стандарт от руските граждани, тя има много добро местоположение и вместо да развиват добросъседски отношения, водят агресивна война, за да премахнат тази държава от политическата карта на Европа. Путин какъв е в Украйна- украински президент ли е, украинси депутат ли е и в качеството на какъв води тази война. Ако крайната му цел е денацификация на Украйна- нещо, което е в законовите правомощия само на украинската Рада- защо заповядва бомбардиране на цивилните украински граждани, украински болници и родилни домове- там ли са ''украинските нацисти'' или може би за него украински нацист е всяко новородено бебе- украински гражданин/ гражданка. Ами ако към неговата държава се приложат същите ''стандарти'', а- какво ще се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
С всеки изминал ден Мордор получава такива порции шутове в зyрлата, че скоро руплата щ3 стане 300 за доларче. Дефолт и фалит. А *** ядат по земя такъв як бой, че зашематената им пиянска армия със старите си ламарини стана за смях по цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още