IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започва мащабна данъчна реформа

Промените ще действат по време на военните действия и на възстановяването на украинската икономика

09:36 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украйна започва мащабна данъчна реформа, става ясно от изявление на украинския президент Володимир Зеленски, направено в профила му в социалната мрежа Telegram. Промените ще бъдат в сила, докато траят военните действия и след това - по време на възстановяването на украинската икономика.

Те предвиждат премахване на данък добавена стойност (ДДС) и данък печалба за бизнеса. Компаниите ще плащат 2% от оборота си и ще има опростени счетоводни правила, коментира още Зеленски. За малкия и средния бизнес - еднолични търговци и т.н., плащането на данъчните ставки ще бъде на доброволен принцип. "Ако можете, плащайте, ако не - няма да задаваме въпроси", коментира Зеленски.

Правителството на Украйна предприема мерки, които да подкрепят икономиката - където е възможно компаниите да работят безопасно, хората да имат работа, отбелязва украинския президент, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Временно ще бъдат отменени всички проверки за бизнеса, но при условие, че компаниите спазват украинските закони и осигуряват нормален режим на работа. "Нека всички да работят нормално, градовете да се оживят. Нека навсякъде, където не се водят военни действия, животът да продължи", посочи още Володимир Зеленски в своето обръщение.

Преди ден той анонсира, че се готвят още и облекчения на финансовите правила, както и че държавата гарантира сигурността на всички финансови активи и спестявания. Новите финансови правила в момента се разработват от правителството.

УНИАН припомня, че в края на миналата седмица кабинетът внесе предложение във Върховната Рада за отмяна на ДДС и акцизите върху горивата. Целта е обезпечаване на земеделската реколта и избягване на дефицит на горивата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още