IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломат: Колебливата позиция на България няма да доведе позитиви

Посредничеството на Турция ще ѝ гарантира участие във възстановяването на Украйна, твърди Георги Димов

10:56 | 26.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Турция умело води посредническа мисия в условията на война между Русия и Украйна, като се надява да извади и ползи от това. Максималната цел на Анкара би била да събере на преговори президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски, а след това да участва във възстановяването на Украйна след войната. Със своята позиция обаче България не може да се надява на участие в този възстановителен процес, коментира Георги Димов, дипломат и бивш ген. консул в Одрин, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„Войната все някога ще свърши... и не трябва да имаме една съсипана страна. Тя ще трябва да бъде възстановявана ... от този, който е бил миротворец, който е бил посредник, който не се е изхвърлял в своите позиции и действия. А това са страшно много пари. Анкара действа така, защото има този опит за възстановяване от Ирак, особено след втората война в Персийския залив“.

България не може да действа по друг начин, освен като приятели и съюзници в ЕС и НАТО, но позицията ѝ е твърде обрана, каза Димов и добави:

„Нали се сещате как това ще бъде оценено в периода на възстановяване на Украйна?"

Разбираемо е притеснението в подобна ситуация България да остане без бойна авиация или противовъздушна отбрана, но е неразбираемо защо като производител България отказва да снабди Украйна с военната си продукция си по подобие на съюзниците си, каза Димов.

„Необходими са поне три предварителни условия за такава мисия: държавата да има добра комуникация и с двете спорещи страни, да вдъхва доверие и да събере на масата на преговорите и двете страни, и да разполага с необходимите икономически, политически, дипломатически и военни средства, за да може да накара преговарящите страни да останат на масата на преговорите, дори ако някой от тях иска да я напусне“.

Според дипломата освен Турция подобна роля могат да играят Израел, Египет, ОАЕ, и може би Китай и Индия. Нито една от тези държави не е член на ЕС, но Турция е част от НАТО, посочи той. Поотделно или заедно лидерите в ЕС - Франция и Германия - също могат, а и най-вероятно на по-късен етап ще имат важна посредническа роля в преговорите, като и двете страни продължават да поддържат контакт с Кремъл.

Какво още каза Димов за войната вижте в целия разговор!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Тоя гaлфон какво предлага да пратиме 2 батальона пушечно месо та после да ни дадът да направиме 100км асфалт ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абе, неграмотен, топлофикациите работят и на мазут, АЕЦ спокойно работи с уран от Уестингхауз, жито имаме за 5 държави като нашата, слънчоглед също. Въглищата са си наши. Лъжите и плашенето на гаргите другаде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Колебливата позиция на България ще доведе го големи позитиви за България - като замръзване на топлофикациите, затваряне на АЕЦ Козлодуй, затваряне на Мариците (да спасим планетата от глобалното затопляне) бой за хляб и бой за олио. Днес България е на крачка да стане като Венецуела на Мадуро. Новата мечта на България ще бъде крушката свети редовно, а не да има апартамент в онова блато "ливадите" или Ориндж Каунти както го наричат. Всъщност преди мечтаехме за банани, а вече ще мечтаем за месо и хляб докато папаме бубулечки и орем с Белчо и Сивушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
България не снабдява Украйна със свое оръжие, за да могат приятелите ни от НАТО да я снабдят със своето. Толкова е очевидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
батеее, откри топлата вода, коя руска колония живее добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още