IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай със силен ръст на вноса и 20 млрд. долара търговски излишък

Вносът на страната изпревари износа по темпове на годишен ръст през август

11:04 | 10.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай със силен ръст на вноса и 20 млрд. долара търговски излишък

Китай обяви търговски излишък от над 20 млрд. долара за трети пореден месец през август, въпреки че вносът на страната изпревари износа по темпове на годишен ръст.

Износът на страната се увеличава с 34,4% на годишна база през август, докато вносът нараства с 35,2 на сто през последните 12 месеца. Търговският излишък на страната възлиза на 20,03 млрд. долара спрямо положително салдо от 26,9 млрд. паунда през същия месец на миналата година.

Стойността на износа възлиза на 139,3 млрд. долара, а тази на вноса е 119,27 млрд. долара. И при двата показателя това са вторите най-високи нива в исторически план, пише Bloomberg.

Положителното търговско салдо на Китай е намаляло с 14,6% на годишна база през първите осем месеца на годината до общо 103,9 млрд. долара.

Икономиката на Китай намали темповете си на растеж до 10,3% през второто тримесечие спрямо 11,9% на годишна база през първите три месеца на годината. Въпреки това тя успя да изпревари японската по големина през второто тримесечие.

Това се потвърди и от днешните ревизирани данни за брутния вътрешен продукт на Япония в периода от май до юли. Те показаха, че той е нараснал с 0,4% на тримесечна база и възлиза на 1,295 трлн. долара в сравнение с китайския БВП за 1,337 трлн. долара за същото тримесечие.

Все пак данните за японската икономика се оказаха по-добри от предварително обявения ръст от 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още