IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвестиции в Европа са се утроили през миналата година

Междувременно стана ясно, че Пекин отлага въвеждането на по-строгите капиталови изисквания към банките за началото на 2013 г.

14:16 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайските инвестиции в Европа са се утроили през миналата година

Проучвания като цитираните по-горе са важни за инвеститорите и правителствата, тъй като официалните статистики в повечето държави не отчитат точно китайските инвестиционни потоци, насочени извън страната, отчасти защото Хонконг и други китайски автономни територии се използват като посредници, прикривайки истинския източник на средства.

„Нашата база данни показва силен ръст на китайските инвестиции в Европа след 2008 г., които източниците на официални данни пропускат“, заяви Тило Ханеман, директор на отдела за проучвания в Rhodium Group и съавтор на цитираното изследване на компанията. „Абсолютните стойности остават малки в сравнение с общите преки чужди инвестиции в Европа, но това, което има значение, е промяната в тенденцията“, добави той.

Според изследването китайските преки инвестиции в Европа са средно под 1 млрд. долара всяка година между 2004 и 2008 г., но след това се утрояват до около 3 млрд. долара през 2009 и 2010 г., преди да се утроят отново до почти 10 млрд. долара през миналата година.

Междувременно ВВС съобщи, че Китай отлага въвеждането на по-строги правила за капитала на банките до януари 2013 г. на фона на опасенията, че те могат да навредят на кредитирането.

Правилата биха увеличили минималните капиталови резерви на банките за покриване на загуби по лоши кредити. Имаше опасения, че подобно действие може да ограничи кредитирането в период, когато правителството се опитва да подкрепи ръста на фона на забавянето в икономиката на страната.

Китай планираше да въведе правилата в началото на тази година. На банките ще бъде предоставен разумен преходен период, за да отговорят на новите капиталови изисквания, „за да се помогне за задържането на съответния ръст на кредитите“, се посочва в съобщение на китайското правителство, публикувано на официалния му уебсайт.

През последните няколко години Китай използва кредитирането като ключов инструмент за стимулиране на ръста в икономиката на страната. След като се очерта забавяне в икономиката, Пекин се опитва да подкрепи кредитирането с цел увеличаване на търсенето и стабилизиране на ръста.

Китайската икономика нарасна с най-бавното си темпо за последните 3 години през първото тримесечие на 2012 г. на годишна база – 8,1%. Налице са опасения за още по-голямо забавяне, не на последно място и заради продължаващите икономически проблеми на ключови пазари за китайския износ като САЩ и еврозоната.

Тези опасения принудиха Китай да понижи банковите резерви 3 пъти през последните няколко месеца в опит банките да освободят допълнителни средства за кредитиране на потребителите.

Вчера бяха обявени нови мерки в опит да се повиши кредитирането на малките и средни предприятия, които са сред онези с най-голям принос за ръста.

От правителството обявиха, че ще понижат тежестта на риска, приписван на кредитите, отпускани на такива компании, при изчисляването на размера на банковите резерви. Оттам уточниха, че действията имат за цел „да увеличат заемите за дребните предприемачи и за физическите лица, за да могат по-ефективно да обслужват реалната икономика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още