IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвестиции в Европа са се утроили през миналата година

Междувременно стана ясно, че Пекин отлага въвеждането на по-строгите капиталови изисквания към банките за началото на 2013 г.

14:16 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайските инвестиции в Европа са се утроили през миналата година

Преките китайски инвестиции в Европа са се утроили през 2011 г. до 10 млрд. долара, сочи ново проучване, според чиито данни китайските компании са в ранен етап на пазарна треска, в рамките на която може да похарчат между 250 млн и 500 млн. долара в региона до 2020 г., пише британският вестник Financial Times.

Макар че общите китайски инвестиции в чужбина са все още малки в сравнение с размера на икономиката на страната, повечето анализатори смятат, че Китай е на ръба да повиши разходите зад граница, като засегнатата от кризата Европа се разглежда като един от най-привлекателните пазари.

„Европа е в началото на структурния ръст на преките чуждестранни инвестиции в развити икономики от страна на китайските компании", се посочва в проучването на консултантската компания Rhodium Group и китайската инвестиционна банка China International Capital Corporation Limited.

В него се прогнозира, че преките китайски инвестиции в чужбина ще достигнат между 1 трилион и 2 трилиона долара между 2010 и 2020 г., като се очаква около една четвърт от тази сума да влезе в Европа чрез сливания и придобивания или инвестиции „на зелено“.

Китайските компании са най-заинтересовани от закупуването на европейски технологии, брандове и промишлени предприятия.

Пекин окуражава китайските компании да увеличат инвестициите си в чужбина, което ще ги направи по-конкурентоспособни в световен мащаб и ще даде допълнителна сигурност за доставките на природни ресурси и сдобиването с технологии и опит.

Стратегията „zou chu qu“, или „излизане навън“, както е позната в Китай, е насочена и към диверсифицирането на валутните резерви на страната на стойност 3,2 трлн. долара, от нискодоходните инвестиции като американските държавни ценни книжа в по-материални активи.

„Точно както в случая с Япония на по-ранен етап, Китай се опитва да замени хартията за твърди активи и процесът се ускорява“, заяви за британското издание високопоставен служител в един от най-големите частни фондове в света.

Други проучвания на частната компания за търговия с акции A Capital, която помага на китайски компании да инвестират в чужбина, подкрепят оценките на Rhodium Group.

„При настоящото ниво на ръст и без промяна на политиката на китайското правителство, очакваме още около 800 млн. долара преки китайски инвестиции в чужбина през 5-те години между 2011 и 2016 г.“, заяви Андре Льозекруг-Пиетри, председател на борда на директорите на A Capital.

В разгара на кризата на националните дългове, Европа е на второ място по размер на преките китайски инвестиции през първото тримесечие на 2012 г. след Южна Америка, сочи доклад на A Capital.

Китайските инвестиции в Европа са достигнали 1,7 трлн. долара за този период, което представлява 83% от всичките сделки на китайски компании в чужбина извън сключените за ресурси, пише още там.

Ако бъдат включени и сделките с участието на ресурси, каквито са повечето с компании от Южна Америка и Африка, общите преки инвестиции на Китай в чужбина през първото тримесечие достигат 21,4 трлн. долара.

Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още