IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай потвърди за още случаи на новия щам на птичия грип

Нарастват опасенията, че властите прикриват мащабите на епидемията, както по времето на заразата със SARS през 2002 г.

11:02 | 03.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските власти потвърдиха за наличието на четири нови случая на смъртоносен нов щам на птичия грип, с което опасенията за зараждане на нова грипна пандемия в Източен Китай се засилиха, пише Financial Times.

Четирите случая на птичи грип от вида H7N9, с които общият брой на потвърдените заразявания до днес става 7, са регистрирани в различни градове на провинция Дзянсун по крайбрежието на Жълто море, северно от Шанхай.

Инфекцията накара Виетнам да забрани вноса на птиче месо от Китай. Същевременно Хонконг предприе марки за идентифициране на потенциални грипни случай по границите си.

От седемте потвърдени случая на H7N9 двама са починали, а останалите са в болница в критично състояние. Властите съобщават, че грипът е бил прихванат в периода от края на февруари до края на март и че начинът на заразяване все още не е изяснен.

H7N9 може да бъде пренасян от птици, но все още се знае съвсем малко за това, как се разпространява сред хора.

В интернет форуми стотици китайци настояват да знаят дали властите са оповестили цялата история около новия вирус. Съмненията произтичат от спомените за смъртоносната епидемия с вируса SARS през 2002 г. и 2003 г., когато Пекин прикриваше мащабите на заразата в продължение на седмици.

Във вторник опасенията за това, че историята отново е потулена, нараснаха, след като непотвърден интернет източник съобщи за нов случай на смъртоносния грип в Нандзин на 300 км. от първоначалните случаи. Тази информация се оказа вярна и пациентът от Нандзин е един от обявените преди часове нови случаи.

„Те го правят отново - прикриват случаите с дни, както при епидемията със SARS”, пише потребител на китайския еквивалент на Twitter - Weibo.

Също вчера стана ясно, че властите в Шанхай са предупредили болниците в града да се подготвят за евентуална епидемия и да предприемат допълнителни мерки за своевременното разкриване на нови случаи.

„Смъртността от щама A (H7N9) е много висока“, казва Ляун Тинхун, директор на отдела за контрол на заразните болести към администрацията в Хонконг. „Въпреки че засега няма доказателство за разпространението на вируса от човек на човек, вероятността за потенциална мутация в подобна посока е голяма“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още