IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът на Китай няма да пострада от икономическото забавяне

Проучване на Австралийската банкова група показва, че туризмът в страната расте по подобие на тенденцията в Япония през 80-те години на ХХ век

16:39 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Китайска туристка позира в Сидни, столицата на Австралия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайска туристка позира в Сидни, столицата на Австралия. Снимка: Ройтерс

83 милиона китайски туристи са посетили различни дестинации по света само през 2012 г., пише Yahoo Finance. Те обаче са и потребители за държавите, които посещават.

Разбираемо е защо слуховете, че втората по-големина икономика в света ще забави своя растеж, оказват негативно влияние върху страните, които до голяма степен зависят от притока на китайски туристи.

Според Австралийската банкова група (Australia & New Zealand Banking Group, или ANZ) притесненията са необосновани.

Туристическият сектор на Китай е на път да регистрира ръст от десетилетия насам - по подобие на тенденцията в Япония преди 30 години.

От средата на 80-те години до 90-те години на XX век. от 4 милиона японските туристи са се увеличили на 16 милиона. Тогава японската икономика преживя бурен растеж. БВП на глава от населението се увеличи от 10 хил. долара до 35 хил. долара през този период.

Сега ANZ наблюдава същото и в Китай. В момента по-нископлатените работници могат да си позволят да пътуват и те спомагат за този растеж.

„Наличието на все повече нискотарифни авиокомпании на пазара и на достъпни туристически услуги също ни подсказват, че може би броят на туристите ще се увеличава дори и при по-ниски нива на доходите, в сравнение с тези на японските туристи преди три десетилетия“, споделя Даниъл Уилсън, икономист в ANZ.

Според банковата група опасенията за влиянието на забавянето на китайския растеж върху туризма са основателни. Според ANZ разполагаемият доход на туристите може да се свие, след като правителството предприеме мерки за охлаждане на кредитната активност.

Но спадът в доходите няма да бъде драстичен. Целта на правителството да съживи растежа на икономиката чрез стимулиране на вътрешното потребление със сигурност ще окаже положително влияние върху туристическия сектор.

„Ще продължим да виждаме умерен растеж в Китай. Работните заплати все още се покачват. Благосъстоянието се увеличава. Икономиката просто се забавя. Тя не се срива“, добави още икономистът от ANZ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още