IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще се насочи Китай след Третия пленум?

Въпреки ръста през третото тримесечие няма място за правителството да бъде твърде самонадеяно, смятат експерти

16:49 | 11.11.13 г. 1
Накъде ще се насочи Китай след Третия пленум?

Китайската икономика е постигнала напредък в последните месеци след спада на растежа през второто тримесечие. Ръстът при промишленото производство и нивата на потребление през последния месец са само част от обсъжданите от лидерите на Комунистическата партия положителни сигнали. Управляващите провеждат в Пекин срещата на върха, по-известна като Трети пленум на партията.

Промишленото производство в Китай нарасна с 10,3% на годишна база през октомври след ръста от 10,2% през септември, показаха публикуваните в събота данни.

Друга представена през уикенда статистика показа, че потребителската инфлация в страна се е изкачила до 8-месечен връх от 3,2% на годишна база през октомври. Индексът на потребителските цени се е увеличил заради поскъпването на храните.

Новината създаде нови грижи у пазарите, че Централната банка на Китай може да затегне монетарната си политика в момент, в който втората най-голяма икономика в света се стабилизира.

Инфлацията, която се покачи минимално от нивото от 3,1% през септември, бе по-ниска от прогнозите на анкетираните от Ройтерс анализатори. Те очакваха ръст до 3,3%. Октомврийското ниво е по-ниско и от официалната цел на правителството за инфлацията за 2013 г. в размер на 3,5 на сто.

Данните на Националното статистическо бюро показаха, че цените на хранителните продукти са скочили до 6,5% през октомври в сравнение с нивото от 6,1% през септември.

През десетия месец на годината цените на производител в Китай пък паднаха с 1,5% на годишна база – двадесетият пореден месец на понижение. Спадът през септември бе 1,3%.

Данните дойдоха на фона на разговорите на високо равнище между най-високопоставените политици в страна по време на Третия пленум на Комунистическата партия в Пекин. Основната тема на събитието е стратегията за икономически растеж на Китай, като много икономисти очакват допълнителни стабилизиращи реформи.

Анализаторите от Bank of America Merrill Lynch заявиха, че правителството и централната банка вероятно ще се отдръпнат от по-нататъшно стимулиране.

"Въпреки ръста през третото тримесечие няма място за правителството да бъде твърде самонадеяно", отбелязаха експертите. " Вярно е, че резултатът на годишна база ще се повиши, но това ще се дължи главно на ниската сравнителна база", посочиха още те.

Повече за икономиката на Китай и Третия пленум на Комунистическата партия може да научите от коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Как накъде....., към следващия етап, разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още