IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин не знае истинския размер на местните дългове

Не мисля, че има някакъв начин за проследяване на това, коментира Леланд Милър, президент на China Beige Book

11:24 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пекин не знае истинския размер на местните дългове

Трудно е за Китай да овладее големия дълг на местните власти, защото Пекин наистина не знае пълната степен на нивата на дълга, посочи президентът на China Beige Book (CBB) Леланд Милър.

Сметната палата на Китай заяви в края на декември, че местните правителства имат общ неизплатен дълг от почти 3 трлн. долара края на юни 2013 г. Резултатите показват, че дълговете на местната власт са нараснали с 67% процента от последния одит през 2011 година. 

Дори и с тази оценка не е лесно да се направи точно предположение за нивата на дълга, казва президентът на CBB - проучване на националните, регионалните и секторните икономически условия във втората по големина икономика в света.

"Аз не мисля, че те правителството има представа за това колко е местния дълг. Не мисля, че има някакъв начин за проследяване на това", каза той, в отговор на въпрос на CNBC Азия дали Пекин контролира проблема.

"Одитът е трябвало да излезе през септември, а той излезе месеци по-късно. Мисля, че цифрата е приблизително предположение. Най-големият проблем с разбирането на китайската икономика е, че няма достатъчно данни, които инвеститорите да проследят", добави той.

Планината от дългове на местната власт се възприема като една от най-големите заплахи пред икономиката на Китай. Има и опасения, че голяма част от дълговете не могат да бъдат възстановени, тъй като повечето от парите, взети назаем, се използва за финансиране на нерентабилни проекти.

Перспективата за просрочия междувременно подклажда опасенията, че китайските банки ще бъдат оставени с куп лоши дългове, което заплашва финансовата стабилност.

Китай миналата седмица представи нови насоки за засилване на регулацията на рисковото задбалансово кредитиране в опит да се отговори на нарастващите финансови рискове, свързани с рязкото покачване на дълга.

Държавният дълг на местно ниво се повиши до около 45 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2012 г., оценяват от Международния валутен фонд (МВФ) в доклад, публикуван във вторник.Според тях това е около два пъти повече от дълга на централното правителство, но попада в "праговете на устойчивост ".

Документът подчерта някои от предизвикателствата, пред които е изправен Пекин в обуздаването на големите дългове, като създаването на "по-добра рамка за управление и наблюдение на заемите на местната власт".

"Смятаме, че по-високите лихвени проценти са елемент на реформите на финансите на местната власт ", заяви Тим Кондън , ръководител Анализи за Азия в ING Financial Markets.

"Между поскъпването на юана и покачването на пазарните лихвени проценти монетарните условия се затегнаха през 2013 г. , които поставя под натиск консенсусната прогноза за ръст на БВП от 7,5 на сто през 2014 г."

Според Милър забавянето на икономическия растеж през миналата година е вероятно да продължи и през 2014 година.

"Ние говорим за хиляди фирми, които ни казват, че е имало бум в растежа през четвъртото спрямо третото тримесечие на миналата година, което се различава от консенсусните прогнози, но по-важно е, че имаше икономическо забавяне по протежение на 2013 г. във всеки сектор, който следим с изключение на промишлеността.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още