IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задлъжнелите китайски фирми се изправят срещу рейтинговите агенции

Водещите агенции за кредитен рейтинг са понижили оценките си за повече китайски компании дотук през годината, отколкото през 2013 г.

17:01 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Задлъжнелите китайски фирми се изправят срещу рейтинговите агенции

Китайките компании, натрупали значителни дългови задължения през последните няколко години, са изправени срещу нов противник в не най-благоприятния момент, а именно – рейтинговите агенции, пише CNBC.

Растящите дългове натежават на печалбите, което е довело до понижаването на рейтингите на повече китайски компании дотук през годината, отколкото през 2013 г., от Standard & Poor's (S&P) и Fitch Ratings. Понижените инвестиционни оценки от агенциите оскъпяват и следователно затрудняват тегленето на заеми от компаниите във време, когато паричните им потоци биват намалявани от отслабената икономика.

Според анализаторите рискът за големите компании, подкрепяни от китайското правителство, е по-малък, отколкото за независимите фирми, които гребяха с пълни шепи от правителствените стимули за евтини кредити между 2008 и 2009 г.

S&P понижи кредитните рейтинги на China Shanshui Cement и Guangzhou R&F Properties в понеделник с по една степен, затвърждавайки още повече „junk” статута им. Moody's пък понижи рейтинга на стоманопроизводителя China Oriental, който вече беше под инвестиционен клас, също с една степен.

„Когато икономиката не се представя добре и кредитирането не расте толкова бързо, колкото преди, компаниите се нуждаят от допълнителни средства, за да изплащат дълговете си, вместо да ги рефинансират на пазара, което създава натиск върху счетоводните им баланси и в някои случаи върху рейтингите“, коментира анализаторът в Moody's Иван Чунг.

Последните данни сочат, че промишленото производство нараства с най-ниския си темп от шест години насам през август, пораждайки опасения, че китайската икономика се забавя все повече. Анализаторите смятат, че за секторите на стоманодобива, металообработването и химическата промишленост, както и за строителите на недвижими имоти ще бъде по-трудно да набират средства, след като неизползваният капацитет засилва натиска върху кредитните им оценки.

Движеното от дълг разрастване на Guangzhou R&F Properties на по-слабия пазар и в по-строги условия за кредитиране доведе до понижаването на кредитния ѝ рейтинг до BB- от BB от S&P. Съотношението на дълга към оперативната печалба на компанията е нараснало до 5,05 към края на 2013 г. от 3,12 през 2011 г.

S&P понижи и рейтинга на China Shanshui Cement до B+ от BB-, посочвайки, че очаква ограничено подобрение на паричния поток заради ниското търсене на цимент вследствие от забавянето на икономиката и производствения свръхкапацитет. Съотношението на дълга към оперативната печалба на компанията се е увеличило над два пъти до 4,56 в края на 2013 г. от 2,06 през 2011 г.

Moody's от своя понижи рейтинга на China Oriental до B2 от B1, изтъквайки, че намаленото кредитиране за стоманената индустрия би могло да навреди на достъпа до нови заеми от банките.

По-рано през месеца Fitch свали рейтинга на доставчика на услуги, свързани с петролни и газови залежи, Anton Oilfield до негативен от стабилен, посочвайки като причина свиването на маржовете заради конкуренцията, намалените капиталови разходи от клиентите ѝ в Китай и по-дългия цикъл на оборотния капитал, който се отразява отрицателно на паричния поток.

Към днешна дата през годината Fitch е понижила оценките на три нефинансови китайски компании – Hengdeli Holdings, Parkson Retail Group и Zoomlion Heavy, спрямо нито едно подобно понижаване през миналата година.

S&P е свалила кредитните рейтинги на 16 нефинансови фирми дотук през годината, спрямо 12 през миналата. Случаите на предупреждения и понижаване на перспективата до негативна са се увеличили до 15 от 10.

Традиционните сектори като продажбите на дребно срещат натиск не само от забавянето на икономиката, но и от бързото разпространение на интернет в бранша и борбата на Пекин против корупцията.

„Търговията на дребно понася щети от действията против корупцията, цялостното слабо доверие и доминацията на интернет платформи като Taobao и T-Mall”, каза анализаторът във Fitch Калай Пилай.

По-рано през годината Fitch понижи рейтинга на веригата универсални магазини Parkson Retail до BB от BB+ заради слаб ръст на продажбите и рентабилността в условията на конкурентна среда.

Забавянето на икономиката едва ли ще се обърне рязко, което кара агенциите да очакват продължителен натиск върху рейтингите.

„Властта в Китай толерира по-бавния растеж, за да бъде ребалансирана икономиката – загуби в краткосрочен план за сметка на печалби в дългосрочен“, отбеляза анализаторът в Moody's Клара Лау. „Очакваме известният негативен натиск върху рейтингите да се задържи до края на годината, като той вероятно ще се пренесе и през първата половина на следващата година, в зависимост от посоката на политиката и целите за растежа“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още