IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските лидери обмислят смяната на гуверньора на централната банка?

Джоу Сяочуан може да стане жертва на разногласията относно финансовата политика и икономическите реформи

10:43 | 25.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайските лидери обмислят смяната на гуверньора на централната банка?

Лидерите в Пекин обсъждат смяната на гуверньора на Китайската централна банка Джоу Сяочуан, предава Wall Street Journal. Причината се крие в разногласията между централния банкер и държавното ръководство относно курса на финансовата политика и икономическите реформи.

Отстраняването на Сяочуан може да са разглежда и в контекста на кадровите промени, които готви китайският президент Си Дзинпин именно заради вътрешни спорове в редиците на държавните структури относно реформите в икономиката.

Президентът се стреми да назначи повече свои доверени хора на ключови постове в правителството, армията и Комунистическата партия, споделят запознати с въпроса партийни членове. Очаква се разместванията да бъдат направени по време на конгреса на партията през октомври, като окончателно решение за поста на Сяочуан не е взето, споделят източниците.

През последните няколко месеца той настояваше за промени на пазара, включително либерализиране на лихвените равнища. Сред китайското управление обаче назряха опасения, че икономическите реформи ще стоварят ново бреме върху икономиката на страната, която и сега се затруднява с достигането на зададената от правителство цел за годишен растеж от 7,5%.

Една от причините да бъде задържан Сяочуан на поста си е страхът от реакцията на пазара от отстраняването му, посочват източниците. Отстраняването му би могло да повиши несигурността около курса на китайската политика в сферата на икономиката и решителността на управлението за реформи, във време когато други големи елементи на глобалната икономика са във възход.

В изявление до Wall Street Journal Китайската централна банка казва, че Сяочуан няма да се оттегля в скоро време. Самият гуверньор на банката не бе открит за коментар. Органът на Комунистическата партия, отговорен за кадровите назначения на ключови държавни постове, отказа коментар.

Междувременно две от най-големите китайски банки под държавен контрол окуражават клоновете си да увеличат ипотечно кредитиране на фона на забавящия се пазар на имоти в страната, пише MarketWatch.

Agricultural Bank of China обяви в четвъртък, че ще засили отпускането на заеми към жилищния сектор, като с приоритет ще бъдат купувачите на жилища. Bank of China също подкани своите клонове да дават повече ипотечни заеми. Банката също така окуражи поделенията си да се координират с местните правителства и техните специфични политики в областта на жилищния сектор, за да бъдат подкрепени нуждите на купувачите на жилища.

Банките не зададоха определени цели, които да гонят. Служител на Bank of China сподели, че е възможно банковите служители да получат специфични инструкции.

Средната цена за ново жилище в 70 града в Китай, изключвайки социалното жилищно настаняване, намаля за четвърти пореден месец през август с 1,1%, по изчисления на Wall Street Journal, базирани на данни на Националната служба за статистика на страната. Жилищният сектор е основният двигател на китайския икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Аз предлагам Цеката, само не знам ако реши да изнася нещо от там ше му трябват бая електрокари и камиони, че там има повече активи от КТБ .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Да им пратим Искров.Послушен е,и изпълнява поръчки всякакви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още