IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs понижи очакванията си за растежа на Китай

Банката очаква икономическата експанзия да се забави до 7,3% през тази година от 7,7% през миналата

12:07 | 24.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs понижи очакванията си за растежа на Китай

Goldman Sachs е поредната голяма банка, която намали прогнозата си за растежа на Китай, след като забавянето на бизнес активността в страната предизвиква опасения от ограничаване и на икономическия растеж.

Американският кредитор понижи очакванията си за китайския растеж през третото и четвъртото тримесечие до 7,1% от съответно 7,3% и 7,2%. Банката очаква икономическата експанзия да се забави до 7,3% през тази година от 7,7% през миналата, предава CNBC.

"Даннитe за aктивността през август изненадаха доста неприятно... рисковете са ясно изместени към понижение на тези цифри, особено за третото тримесечие, като се има предвид рязкото затягане на кредитирането, отчетено през юли и август", посочи банката в доклад.

Goldman Sachs също така намали и своята прогноза за растежа през 2015 г. до 7,1 на сто от предходните 7,6% на фона на очакванията, че правителството ще намали своя целеви растеж, за да ограничи натрупването на финансови рискове и да отслаби натиска за стимулиране.

Въпреки че Китай ще се възползва от по-силното търсене в световен мащаб, стимулирано от САЩ, ограничените инвестиции в инфраструктура и недвижими имоти ще продължат да тежат върху растежа, заяви банката.

Кредиторът очаква икономическата експанзия да се забави до около 6,7% през 2016 г. и 2017 г., без това обаче да задейства низходящ инфлационен натиск. Според експертите забавянето в потенциала за растеж е задвижвано от по-бавното разширение на пазара на труда и равнището на производствения капацитет в Поднебесната империя.

"Основните рискове за тези прогнози са силата на външното търсене и напредъкът на вътрешните реформи, които трябва да засилят растежа на производителността на Китай", заявиха от банката.

Корекцията на прогнозата на Goldman Sachs последва поредица от по-слаби от очакваното икономически данни за август. Негативните новини принудиха и няколко други банки да свият прогнозите си за разширяването на китайския брутен вътрешен продукт.

През миналата седмица Bank of America Merrill Lynch понижи очакванията си за растежа на Китай за третото и четвъртото тримесечие до съответно 7,2% и 7,3 на сто от 7,4%. Банката очаква за цялата 2014 г. растежа от 7,3 на сто. За 2015 г. пък прогнозите са за разширение от 7,2 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
не не не те винаги са били чисти ... те не са виновни за нищо ... :)))"How much of that shitty deal did you sell to your clients?" Goldman Sachs Hearing http://***.youtube.com/watch?v=whlzFWwVv98
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още