IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко се страхува Пекин от демократичен Хонконг?

Китай се опасява от възхода на сепаратистките настроения, включително в Тибет и Синдзян

15:28 | 01.10.14 г.
<p>
	&quot;Революцията на чадърите&quot; - чадърът се превърна в символ на убежище за протестиращите граждани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Революцията на чадърите" - чадърът се превърна в символ на убежище за протестиращите граждани. Снимка: Ройтерс

Кампанията за гражданско неподчинение е нещо повече от протест с искане за демократични избори. Става въпрос и за бъдещите отношения между Хонконг и Пекин. Жителите на Хонконг твърдят, че през последните няколко години централното правителство бавно и систематично затяга хватката си над града. Това ги кара да се чувстват политически маргинализирани и икономически притиснати. Пазарът на имоти буквално беше залят от капитали, идващи от континентален Китай, което направи жилищата силно недостъпни за местните граждани. Местните медии пък започнаха стриктна самоцензура заради страх от загуба на рекламодатели. Изразителите на различно мнение пък са често заплашвани и дори атакувани.

Всички в Хонконг (и не само) се питат как всъщност би приключило всичко това. Почти всеки си представя най-лошия сценарий. Бившият шеф по сигурността на Хонконг Реджина Ип коментира, че градската управа се страхува от "мини-Тиенанмън". Възможно е да се стигне до разпръсване на протестите и от китайската армия.

Никой обаче не иска да види повторение на събитията от 4 юни 1989 г., когато Пекин изпрати Армията за народно освобождение срещу мирните продемократични протестиращи. Китайската армия поддържа гарнизон в Хонконг, но местните власти засега категорично отричат да са искали помощ от войските. Китайските държавни медии също подчертават доверието на централното правителство към органите в Хонконг и възможностите им сами да се справят с протестите. Напрежението обаче ескалира и Пекин изглежда готов да действа без значение от цената.

Цензурата силно затруднява преценката за обществената нагласа за протеста. Подобни демонстрации на континента изглеждат немислими.

В края на миналата седмица китайският президент Си Дзинпин призова Тайван да се "събере" с континенталната част на Китай по същата система – една държава, две системи, пише още изданието. Призивът му остави в недоумение много анализатори, докато демократичното управление на Тайван отхвърли категорично коментарите на Си.

Същевременно Ансон Чан, известна като „желязната лейди“ на Хонконг (бивш главен министър и преди, и след връщането на територията на Китай) пише за Time, че Пекин не е готов за демократично управляван Хонконг, върху който да няма затегнат контрол. Според нея най-сърцераздирателният аспект на размириците са сблъсъците с полицията. Органите на реда, „изтупани в пълна бойна униформа, досущ като щурмоваци от Междузвездни войни“, с противогази и въоръжени с лютиви спрейове и сълзотворен газ, нападат млади невъоръжени протестиращи студенти, повечето от които са с вдигнати във въздуха ръце – тези снимки обиколиха света и донесоха възмущение и критики за цялото правителство, посочва тя.

Чан посочва, че в Хонконг има дълга традиция на мирни демонстрации, докато органите на реда ясно показват, че са инструмент за репресии на авторитарното правителство, което смята да управлява по силата на закона, а не да спазва върховенството на закона. Тези тактики може и да работят в континентален Китай, но са неприемливи съгласно политиката „една държава, две системи“, заложена в споразумението между Великобритания и Китай за предаването на специалната административна територия на Пекин, подчертава тя.

Чан допълва, че протестът продължава и се разпространява, а правителството в Хонконг като че ли за първи път осъзнава грешките на управлението си. Остава въпросът как да се възстанови доверието. По думите й и централното правителство в Пекин, и местното в Хонконг трябва да осъзнаят, че хората имат право да са гневни.

В Основния закон на Хонконг е записано, че гражданите на Хонконг ще имат правото да избират лидера на местната власт и членовете на законодателния орган. Днес, 17 години след предаването на Китай, Пекин все още твърди, че хората не са готови за пълна демокрация. Това дълго чакане разгневява хората, защото обижда тяхната интелигентност, посочва Чан, като подчертава, че гражданите на Хонконг виждат как той се превръща просто в един обикновен китайски град.

Правителството на Хонконг проправи пътя за текущата криза като съучастник във фалшивия процес на обществена консултация относно конституционната реформа, резултатите от които бяха напълно игнорирани от Пекин, пише още Чан. По-голямата част от протестиращите настояват сегашната власт да се оттегли, но поне в скоро време това реално погледнато няма да се случи, признава тя. В същото време местното правителство скоро трябва да предложи решение, което да даде причина на протестиращите да се оттеглят.

Вижте кадри от протестите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още