IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли призрачните градове в Китай да решат проблема с бежанската вълна?

Новопостроени китайски квартали стоят напълно празни, докато десетки хиляди души търсят подслон

13:50 | 19.09.15 г. 6
<p>
	Един от китайските призрачни градове, в който е изградено копие на Айфеловата кула. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Един от китайските призрачни градове, в който е изградено копие на Айфеловата кула. Снимка: архив Ройтерс

 

“Много китайски инвеститори купуват имоти, заради очакването, че те ще поскъпнат, че са сигурна инвестиция”, твърди Марк Танер, директор на компанията за маркетингови проучвания China Skinny.

Цели 39% от богатствата на физическите лица в Китай се съхраняват под формата на жилища според Nomura. 21% от градските домакинства в Китай притежават повече от едно жилище. Причината за това желание за инвестиране в жилища често е резултат от липсата на по-добри възможности. Инструментите за управление на богатството все още не са напълно развити и са силно регулирани от правителството, а фондовият пазар е възприеман като толкова сигурен, колкото и едно казино.

“Празните апартаменти дават повече свобода за бързи продажби в един променящ се пазар и при нужда от бърза печалба”, коментира основателят на Barry Wilson Project Initiatives Бари Уилсън.

Друга причина за огромния брой неизползвани апартаменти в Китай е фактът, че често има малко финансови стимули за собствениците им да правят нещо с тях след покупката им. Потенциалните ползи обаче включват отдаването под наем например.

Немалка част от собствениците на празните апартаменти в Китай, имат намерение да започнат да живеят в тях след известно време. Огромен брой от новите апартаменти се намират в области, които тепърва се развиват и са по дефиниция нови.

Мнозина смятат, че купувайки имоти в бързо развиващи се нови области рано, ще им се отплати на по-късен етап. Ето защо е обичайно китайците да взимат жилища на места, които все още не са готови да обслужват множество хора, с разбирането, че няма да могат да живеят там в близките години. Но докато тези нови райони растат и се развиват, все повече и повече хора започват се местят във въпросните жилища.

Докато новите области се разрастват, в тях се изграждат институции, съоръжения, инфраструктура, а бизнесът се насочва натам, те трябва да станат привлекателни за жителите. Така призрачните градове започват да оживяват.

Ето защо, въпреки че Китай има десетки милиони празни апартаменти, това не означава, че те не заслужават да служат като икономически инструмент, не означава, че не са желани, както и определено не означава, че са ничия земя, готова да бъде дадена просто така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 34 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Въпроса със сирийските бежанци бе решен от баба Меркел. Тя нееднократно повтори, че Германия ще поеме бежанците и с това свое изказване насочи всички бежански потоци към себе си. СЕГА НА ФРИЦОВЕТЕ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ПОКАЖАТ КОЛКО СА ИСКРЕНИ В НАМЕРЕНИЯТА СИ. Като ги помня какви *** са в преценките за СЕВЕРЕН и ЮЖЕН газов поток съм убеден, че в главите на тези *** не съществува нищо друго освен "Дойче-Дойче юбер алес!"С НЕИЗПЪЛНЕНИТЕ обещания тези *** създадоха имигранската криза в южна Европа. РЕШЕНИЕТО Е ЕДНО - на автобусите и в Германия при МЕРКЕЛ.ДА ГИ ДРАНДУЦА И ПРИОБЩАВА. МОЖЕМ ДА И ПРАТИМ И НАШИТЕ РОМИ ДА ГИ СОЦИАЛИЗИРА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 7
julian12
преди 8 години
Ей, ти си бил голям гений на външната политика. Я разкажи повече и с подробности, че ни стана интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
jikev
преди 8 години
а призрачните села в Бг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 15
supertrader
преди 8 години
Те точно ТКЗС-та ще правят, ама за бомби. Няма бежанци - инфилтрират, локализират армия в Европа с цел да провокират ксенофобия сред гражданите и.Бъркат в мозъка на хората по този начин и след това разчитат на това за да ги управляват - разбира се не в техен интерес, да живеят добре, спокойно и благосъстоянието им да нараства.Кремъл, Башар Асад я организират тази работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 11
Nikodim
преди 8 години
Вървете в София, зад мол БЪЛГАРИЯ ще видите призрачен град/квартал който седи празен вече няколко години ( и там продължава да се строи!). България е празна. Нека бежанците да дойдат, да наемат земя, да образуват ТКЗС-та и да произвеждат и богатеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още