IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата, или бижуто на Индия

Възвращаемостта по капитала на Coal India нарежда компанията сред лигата на Apple

18:50 | 05.12.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изтупайте саждите и мръсотията настрана и компанията Coal India наистина се превръща в истинско бижу. Този миннодобивен монополист успява да постигне възвращаемост от 23% от инвестирания капитал, коментира Bloomberg. Не само че това го поставя много пред световните си конкуренти, но почти го намества в лигата на Apple, чиято възвращаемост е 28%. А решението на индийското правителство да се освободи от 10-процентен дял от компанията идва в абсолютно погрешен момент – глобално енергийно пренасищане.

В началото на август Coal India струва почти 44 млрд. долара. През този месеци акциите се сринаха с 24% и сега пазарната стойност възлиза на 32 млрд. долара. Властите в Ню Делхи толкова отчаяно търсят нови средства, че нямат нищо против да разпродават.

Министерският съвет в сряда даде зелена светла за продажбата, въпреки че цената и датата на предлагане ще бъдат определени по-късно. Финансовият министър Арун Джейтли ще иска да отчете приходите преди края на финансовата година през март 2016 г. Не е ясно обаче дали инвеститорите ще са изострили апетита си за акции на Coal India дотогава. Основният ѝ бизнес не е имунизиран срещу световния срив на цените на суровините. Оперативната печалба се е понижила с 46% през тримесечието до септември, а макар че компанията продава повече въглища в сравнение с предишната година, цените по търговете ѝ се сринаха.

Миннодобивните компании са под заплаха докато китайската икономика не покаже признаци за възстановяване. Този песимизъм важи и за Coal India, като Capital Group и Franklin Resources намалиха акционерното си участие през трите месеца до 30 септември.

В крайна сметка държавната Life Insurance Corp., която вече притежава дял от 6,98% в Coal India, вероятно ще добави още акции на компанията към капиталовия си портфейл от 63 млрд. долара. Това е слаба утеха и за останалите миноритарни акционери. Вярно е, че ликвидността ще се подобри щом делът на правителството се понижи от почти 80%, а и няма риск от разреждане – компания с 9,5 млрд. долара пари в брой няма нужда да привлича свеж капитал. И все пак със спада на цената на акциите инвеститорите не се радват особено на идеята още акции на компанията да излязат извън държавната хазна.

Перспективата все пак не е чак толкова мрачна. От една страна въглищата вероятно ще останат предпочитания избор на Индия за генериране на електроенергия в близкото бъдеще. Макар че слънчевата енергия се разраства бързо и става все по-евтина, министър-председателят Нарендра Моди постави амбициозната цел от слънчево производство от 100 гигавата до 2022 г. Иронично Coal India, която пое вината за едно от най-скандалните прекъсвания на тока в страната, също има смели целеви продажби. А това означава, че е трудно да се намери баланс между двете неща.

Когато вътрешната икономика започне да се движи с по-бърз темп, електроцентралите на Индия ще отчетат достатъчно голямо търсене на производството на Coal India. Това, което няма да правят вече обаче ще е да купуват въглища от Австралия.

Освен всичко друго не може да се отхвърли и бизнес модела, при който Coal India евентуално се разделя на по-малки, но по-ефективни компании. Едно преструктуриране може да даде повече блясък на бижуто на Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ше се хванеш за главата ако разбереш какви са условията на труд .... и животните не биха издържали даже .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Какви ли са условията на труд? И Apple къде си прави телефоните и там какви са условията на труд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още