IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея търси стратегически оръжия от САЩ?

Сеул и Вашингтон са обсъждали разполагането на американски стратегически активи на разделения Корейски полуостров

14:38 | 07.01.16 г.
<p>
	Продавач в магазин в Сеул гледа новините за тестовете в Северна Корея. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продавач в магазин в Сеул гледа новините за тестовете в Северна Корея. Снимка: Ройтерс

Южна Корея преговаря със САЩ за разполагане на американски стратегически активи на Корейския полуостров. Това съобщава корейски военен представител, цитиран от Ройтерс, ден след като Северна Корея обяви, че успешно е тествала водородна бомба.

САЩ и военни експерти изразиха съмненията си устройството да е толкова напреднало, колкото Пхенян твърди, но призовават за засилване на санкциите срещу страната заради изпълнението на ядрената й програма.

Изпитанието разгневи и Китай, въпреки че е водещ съюзник на Северна Корея, което е доказателство за пропукване на отношенията между двете страни. Тестът разтревожи и Япония, като премиерът Шинзо Абе се съгласи с президента на САЩ Барак Обама в телефонен разговор, че е необходим незабавен глобален отговор.

Обама е разговарял и с президента на Южна Корея Пак Кън Хе, като двамата са обсъдили възможните варианти, посочва информационната агенция.

Южнокорейски военен представител е коментирал пред Ройтерс, че Сеул и Вашингтон са обсъждали разполагането на американски стратегически активи на разделения Корейския полуостров, но без да дава повече детайли.

Агенцията припомня, че след предишното изпитание на водородна бомба в Северна Корея през 2013 г. Вашингтон изпрати два стелт бомбардировача над Южна Корея в демонстрация на сила. Пхенян отговори със заплаха за ядрен удар срещу САЩ.

Южна Корея, която технически е в състояние на война със Северна Корея, не обмисля разработването на собствено ядрено оръжие, въпреки призивите на някои от партийните лидери. САЩ пък е много малко вероятно да възстановят ядрените ракети, които отстраниха от Южна Корея през 1991 г., твърдят експерти.

САЩ са ограничени и във военната си реакция заради опасенията, че може да провокират непредсказуемия режим в Северна Корея, според Антъни Кордсман, експерт по отбранителна политика на базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания. “Всяка ескалация може лесно да доведе не само до конфликт между Южна и Северна Корея, но и да подтикне Китай, САЩ и Япония към конфронтация”, коментира той.

Часове след като Пхенян обяви за преминалото изпитание на водородната бомба, Съветът за сигурност на ООН заяви, че ще започва незабавна работа по нови санкции срещу страната.

Северна Корея има дълга история на войнствена реторика срещу САЩ и техните азиатски съюзници, но без конкретни действия засега. Твърдението, че Пхенян е провел успешно изпитание на водородна бомба, много по-мощна от атомната, дойде доста изненадващо, посочва информационната агенция.

Северна Корея обяви също така, че е способна да направи толкова миниатюрна водородна бомба, че на теория тя може да бъде поставена на ракета. Това представлява нова заплаха за западния бряг на САЩ, Южна Корея и Япония.

Държавният департамент на САЩ потвърди, че Северна Корея е извършила ядрен опит, но администрацията на Обама оспорва твърдението за водородната бомба. Правителствени източници смятат, че страната е започнала поредица от изпитания на старомодната атомна бомба. Същевременно Пхенян определи водородната бомба като “бомба на справедливостта”, но заяви, че ще действа отговорно и няма да използва ядрени оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още