IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една слаба година предстои за потреблението на въглища в Китай

Основна причина за продължаващия спад на търсенето е забавянето на промишленото производство

14:11 | 26.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Очаква се потреблението на въглища в Китай да се понижи за трета поредна година заради забавянето на промишленото производство. Това засилва стремежа на президента Си Дзинпин за намаляване на свръхкапацитета и отнема надеждите на глобалните миннодобивни компании за ръст на търсенето в най-големия потребител в света, съобщава Bloomberg.

Търсенето ще се понижи с 2% през тази година, а цените ще останат ниски, твърди държавната информационна агенция Синхуа, цитирайки Сю Лян, заместник-генерален секретар на Китайската асоциация на въглищната индустрия. Производството на най-големия производител в света също ще се понижи с 2%.

Потреблението е отслабнало заради натиска за използване на по-чисти горива и отдалечаването на забавящата се икономика от тежката индустрия. Търсенето на въглища, който са формирали 64% от общото потребление на енергия в страната миналата година, се е свило с 3,7% миналата година след спад от 2,9% през 2014 г., сочи националната статистическа служба.

„Ситуацията с въглищата през тази година е също толкова мрачна“, казва Синхуа, цитирайки Сю.

Отслабващият интерес на Китай към въглищата е помогнал за понижаването на цените в Азия до най-ниските им нива от 2006 г. насам, което удря миннодобивните компании и кара правителството да предлага намаляване на капацитета, заплашващо работните места на 1,3 миньори.

Намалявайки капацитета през следващите две до три години, производството ще спадне с около 3,5 млрд. тона до 3,6 млрд. тона, което ще балансира търсенето и предлагането, казва Сю. Страната цели да намали въглищния капацитет с 500 млн. метр. тона до 2020 г., което е около 9% от общия.

Въглищното производство е спаднало с 3,3% до 3,75 млрд. метр. тона миналата година, а потреблението се е понижило до 3,965 млрд. тона, твърди Сю. Потреблението на горивото в генерирането на енергия е намаляло с 6,2% през миналата година, а търсенето от индустрии, включително за производство на стомана, цимент и стъкло, също отчита спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още