IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри кредитна линия от 5,3 млрд. долара за Ирак

Икономиката на страната е засегната от спада на цените на петрола и конфликта с "Ислямска държава"

08:15 | 08.07.16 г. 1
<p>
	Икономиката на Ирак се сви с 2,4% миналата година въпреки 13-процентното увеличение на добива на петрол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономиката на Ирак се сви с 2,4% миналата година въпреки 13-процентното увеличение на добива на петрол. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) одобри кредитна линия от 5,3 млрд. долара за Ирак с цел да подкрепи финансите на страната, която е засегната от спада на цените на петрола и конфликта с "Ислямска държава", предаде AFP.

Багдад ще получи незабавно 634 млн. долара от тригодишния заем. Страната ще трябва да извърши икономически реформи, за да получи останалите траншове от заема.

Ирак ще се фокусира и върху поддържането на валутния борд на местната валута, която е обвързана с американския долар, като същевременно ще трябва постепенно да премахне някои ограничения при обмяната на валута.

Програмата ще включва фискална консолидация, насочена към намаляване на неефективните капиталови разходи. Успоредно с това обаче трябва да се защитят социалните разходи, посочват от МВФ.

Фондът отбелязва, че икономиката на Ирак се е свила с 2,4% миналата година въпреки 13-процентното увеличение на добива на петрол. Непетролният сектор се е свил с 19% заради конфликта с "Ислямска държава" и продължаващата фискална консолидация, посочват от МВФ.

"Ислямска държава" контролира част от територията на Ирак и пое отговорността за множество нападения в останалата част от страната, включително това от неделя в Багдад, което взе близо 300 жертви.

През юли 2015 г. МВФ вече отпусна на Ирак заем от 1,2 млрд. долара за стабилизиране на публичните му финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Морковът на демокрацията :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още