IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Тръмп, която показа, че САЩ не са изключение

Доналд Тръмп спечели, използвайки комбинация, който действа в Източна Европа от началото на века, пише Леонид Бершидски

08:16 | 11.11.16 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Няма нужда от сълзи и кършене на ръце, американски приятели, пише колмунистът на BloombergView Леонид Бершидски. Това, което се случи във вторник, не е разпадане на демокрацията в САЩ – това е много мощен удар върху американската изключителност и неуместната арогантност на американския елит.

Доналд Тръмп спечели, използвайки микс, който действа в Източна Европа от началото на века: силен национализъм в комбинация с антикорупционна програма.

Мнозина биха казали, че победата на Тръмп бе подхранена от расизъм и ксенофобия. Нещата обаче са много по-сложни от това. Тълпата, подкрепяща Тръмп, в хотела в Орландо, в който аз бях, пише Бершидски, не беше съставена само от бели мъже. Напротив, чуваха се и испаноговорящи, както и жени. Очевидно достатъчно латиноамериканци и достатъчно жени не са възприели думите на Тръмп към тях като особено обидни.

Това са само любопитни данни, разбира се, както и фактът, че при пътуванията ми в САЩ, допълва Бершидски, тази година се срещнах с много повече хора, които бяха ентусиазирани по-скоро за Тръмп отколкото за Клинтън. Но тогава имаме ли нещо друго освен любопитни факти, на които да се позовем?

Очевидно повечето социолози и анализатори са сгрешили толкова много, че всичко, казано от тях през годината, трябва да бъде пренебрегнато. Някои хора все пак не бяха съгласни, например адвокатът от Лас Вегас Робърт Барнс, който от първичните избори насам непрекъснато предвиждаше победа на Тръмп и сега спечели стотици хиляди долари за себе си и за клиентите си, които е посъветвал да заложат на Тръмп при европейските букмейкъри. Сигналите, които той и други видяха – много от които доста ненаучни, се оказаха по-верни от арогантното мнение и авторитетно изглеждащите изчисления на социолози, академици, политически представители и ветерани коментатори.

Трябваше да послушам Барнс и десетки обикновени американци, които ми обясняваха защо предпочитат Тръмп пред Клинтън, продължава Бершидски. За малцина от тях може да се каже, че бяха ксенофоби. Повечето не бяха щастливи заради икономическото си положение, особено заради нарасналите премии по ObamaCare и несигурността около доходите си, а и всички те смятаха Клинтън за корумпирана.

Това трябваше да ми подскаже нещо важно, продължава авторът, или по-скоро – да потвърди нещо, което добре познавам от друга част на света.

Тръмп вероятно спечели защото до края на кампанията си не бе просто един националистически популист, подобно на тези, които наскоро постигнаха успех в Европа, макар и не на такива високи постове. Той поведе кръстоносен поход срещу корупцията. Беше достатъчно умен да сграбчи възможността, дадена му от WikiLeaks, които във вторник вечерта публикуваха в Twitter: „Американският народ не харесва корупцията“.

Антикорупционните партии отчитат сериозен избирателен успех в Централна и Източна Европа, присъединявайки се или водейки управляващи коалиции в редица страни – Полша, Словакия, Естония, Латвия, Словакия, България – в началото този век. Малко от тях обаче спечелиха втори, още по-малко пък трети избори. Най-успешната сред тях – полската „Право и справедливост“, управлява страната днес, защото изкусно комбинира антикорупционната си програма с националистически популизъм, пише Бершидски.

Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 16 rate down comment 1
pepe
преди 7 години
Това демагогията е страшна работа. Само като прочетешна каква основа лежат тезите на автора и се питаш дали не живееш в паралелна вселена. Пример за антикуропционен политик - Саакашвили?????? WTF . Видиш ли ти, тоя същия спечелил изборите в Грузия с тази теза и довел страната до невиждани висоти, а сега щял да оправи Украйна???. Абе няма и 10 години от тогава - тоя същия Саакашвили под американско давление вкара страната си във война и я загуби за 3 дена и избяга като бит пед.ераст и повече не се върна - защо, защото излезнаха едни информацийки, как е плащал заплатаот 15000 USD на фризьора си, по 4000 за педикюр и около половин милион само в кожени палта - толкова за тоя "дракон" в борбата с корупцията. Как можеш изобщо да броиш за жив човек, който е бил президент и после ер лишен от гражданство на същата страна? Това даже и в Африка не се случва. За Саакашвили има издадена международна заповед за арест, която Украйна отказва да изпълни - но това са подробности :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Даааа, не са изключение САЩ.Гледахте ли протестите в САЩ срещу избора на Тръмп? Узурпиралите властта в САЩ и ЕС ***.де.рун-гели не признават никаква предизборна загуба и даже веднага след обявяването на резултатите почнаха да призовават за отцепване на Калифорния от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Разковничето е в първия абзац на статията - няма как всеки път да гласуваш за едни и същи хора и да очакваш различни резултати. Май това беше дефиницията на лудостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Ба^хти колко глупости се изписаха за да се замаже факта, че даже и на американците зе да им писва от ***^дераси... хихихи.. Хората просто са чели за Содом и Гомор и правят опити да избегнат тая участ... хихихи...Импе, нали знаеш каква е разликата между каналджия и журналист? Каналджията се вади хляба с чистене на го^вна, а журналистът се храни с тях... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
митев, тръмплинчо те търси да те прави съветник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Абе Митев, спам бот такъв... Всяко мнение ти е едно и също, поне смени темплейта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 16
Иван Митев
преди 7 години
Демократическата партия в САЩ бе с подсигурен провал, защото работи при условия на сгрешена американска парична система. При условия на тази държавна грешка се развива потенциал за катастрофални стопански кризи със съпътстващи злини.Пример: Банкрута на инвестиционна банка Лемън Брадърс.Протестният вот срещу Демократическата партия реално е протестен вот срещу прилагане на сгрешена американска парична система.За устойчив обществен просперитет в САЩ е необходима подобрена американска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Ами по въртене на опашки хората взимат пример от кандидатите. Преди изборите се замеряха с мръсoтии, сега си говорят мили думи, още малко ще се цункaт и ще се гушнaт. Всичко е постановка за пред бaлaмурницитe, а пък ти им вярвай колкото си искаш. Интересно ми е ти какво ще заговориш, след като чичо ти Доналд не изпълни нито едно от обещанията заради които го подкрепяше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
emonik
преди 7 години
Управляващите в Украина трият какво са писали за Тръмп , нормално и наще журналисти да се ориентират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още