IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка увери, че ще запази мерките за стабилизиране на цените

Същевременно банката ще следи как това се отразява на финансовото здраве, каза високопоставен представител на регулатора

10:59 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Япония (ЯЦБ) ще продължава да прилага необходимите мерки на паричната политика, за да стабилизира цените. Същевременно институцията ще следи как това се отразява на финансовата стабилност на страната. Това заяви Масайоши Амамия, изпълнителен директор на банката с ресор парична политика, цитиран от агенция Ройтерс.

„Забавянето в последно време в темпа на изкупуване на облигации до голяма степен се дължи на това, че доходността по американските държавни облигации се стабилизира“, каза Амамия пред парламента. „Това от своя страна упражнява по-малко натиск върху дългосрочните лихвени проценти в Япония“, допълва той.

„Трудно е да се каже как бъдещият изход от ултраоблекчената парична политика на ЯЦБ ще се отрази на финансовото здраве, тъй като това ще зависи от темпа на повишение на краткосрочните лихви и как ще изглежда лихвата по доходността“, обяснява още Амамия.

Припомняме, че в края на миналата година ЯЦБ измести фокуса си от лихвените проценти (депозитната лихва е отрицателна на ниво -0,1%) към контрол на кривата по доходността на 10-годишните държавни облигации. В момента целевото ниво е на тази доходност е 0%.

Тази седмица ЯЦБ има заседание и резултат от него се очаква в ранните часове на петък българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още