IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS планира да увеличи присъствието си в Китай

Това е първият път, в който швейцарската банка потвърждава, че има намерение да поеме мажоритарен дял от китайското си съвместно предприятие

12:09 | 08.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската банка UBS обмисля придобиването на мажоритарен дял в своето съвместно предприятие в Китай. Това съобщи изпълнителният директор на финансовата институция Серджо Ермоти, цитиран от Bloomberg. В момента международните банки бързат да се възползват от обещанието на Пекин в края на миналата година да направи финансовите си пазари още по-достъпни, посочва агенцията.

Според информацията UBS е започнала преговори с местните си партньори за придобиването на 51% от предприятието. По думите на изпълнителния директор банката също така успешно изпълнява плана си да удвои своя персонал в Китай за период от пет години. Според него това може да стане по-рано от предвиденото, като до края на 2018 г. служителите в страната може да наброяват 1200 души.

В началото на 2016 г. UBS обяви, че планира да назначи още 600 души в Китай в рамките на пет години.

„Ние сме в синхрон с нашите планове да разраснем бизнеса си, независимо от дела, който имаме", заяви той и допълни, че преговорите за придобиване може да бъдат завършени в рамките на няколко месеца.

Според Ермоти увеличаването на дела в предприятието няма да е от особено значение, тъй като UBS вече има управленски контрол върху него. „От стратегическа гледна точка това няма да промени много, тъй като ние имаме пълен контрол от управленска гледна точка“, заяви той.

Други големи играчи в сектора на ценните книжа като Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. вече дадоха знак, че също имат намерение да поемат мажоритарен дял в своите китайски предприятия, след като през ноември правителството в Пекин обяви, че облекчава ограниченията за чуждестранна собственост в страната. Първоначално китайските власти заявиха, че ще позволят собственост от 51%, преди изцяло да премахнат тавана след три години.

Още преди съобщението на Пекин от UBS заявиха, че разработват план за придобиването на по-голям дял в размер на 49% от досегашните 25%.

От страна на Китай четирите компании в съвместното предприятие са Beijing Guoxiang Asset Management Co., China Guodian Capital, COFCO Group и транспортна компания от провинция Гуандун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още