IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин заплаши с ответни мерки, ако Тръмп ескалира търговското напрежение

Според Пекин коментарите на Си Дзинпин по-рано тази седмица не са отстъпки пред Вашингтон и ако американският президент предприеме действия, Китай ще отговори

11:08 | 12.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайското министерство на търговията предупреди, че преговорите със САЩ биха били невъзможни, тъй като опитите за диалог на Вашингтон не са искрени. Властите в Пекин също така обещаха да нанесат ответен удар, ако американският президент Доналд Тръмп доведе съществуващото в момента напрежение до ескалация, съобщава Ройтерс.

Във вторник китайският президент Си Дзинпин по време на своя реч обеща да продължи процеса на китайското икономическо отваряне и да понижи вносните мита върху редица стоки като автомобили, което увеличи надеждите за намиране на компромис в спора с Вашингтон. В свой туит Тръмп отговори, че е „благодарен“ на Си Дзинпин за достъпа до китайския пазар на американските автомобилни производители и заяви, че двете страни ще постигнат „голям прогрес заедно“.

По време на редовен брифинг говорителят на китайското търговско министерство Гао Фен посочи, че коментарите на китайския президент нямат общо с търговския спор и не трябва да се възприемат като отстъпка пред Вашингтон.

„Надявам се, че някои хора в САЩ не преценяват погрешно ситуацията“, каза той. „Ако САЩ предприемат каквито и да е било действия, за да ескалират ситуацията, Китай няма да се въздържа да отговори“, допълни говорителят.

Според някои американски държавни представители и анализатори спорът между двете страни може да бъде решен посредством диалог, но от Пекин заявиха, че в момента все още не са започнали официални преговори.

„Въпросът не е в това дали Китай е готов да участва в преговори, а в това, че САЩ изобщо не показват искреност“, посочи Гао.

Едно от обвиненията на Вашингтон срещу китайски фирми е за кражба на търговски тайни от американски компании и принуждаването им да се включат в съвместни предприятия, за да придобият технологията им – основният довод на Доналд Тръмп за налагането на мита.

По-рано тази седмица американският президент разкритикува Пекин за това, че прилага мита в размер на 25% за вносни автомобили в сравнение с 2,5% в САЩ, определяйки ситуацията не като свободна търговия, а като „глупава търговия“.

Според Гао обаче правилата на Световната търговска организация (СТО) не изискват еднакви мита и настояването за подобно изравняване е неоснователно. По думите му Китай ще продължи политиката за отваряне на пазара по план и ще въведе по-ниските мита, обещани от Си Дзинпин, колкото се може по-скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още