IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското напрежение потопи повечето азиатски пазари

Индексите в региона завършиха предимно на червена територия въпреки някои по-ранни ръстове

11:13 | 25.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето азиатски пазари приключиха борсовата сесия в понеделник със спадове на фона на опитите на инвеститорите да се отърсят от търговското напрежение между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

В Австралия индексът ASX 200 се понижи с 0,24% до 6210,40 пункта на фона на спад от 1% при финансовия сектор, като поевтиняване имаше при акциите на големите банки.

Цената на книжата на най-голямата австралийска банка Commonwealth Bank се понижи с 2,3% след новина за готвено преструктуриране. Сред другите големи финансови институции акциите на ANZ поевтиняха с 1,05%, тези на Westpac с 0,61% и на National Australia Bank с 1,12%.

В Япония измерителят Nikkei 225 се понижи с 0,79% до 22 338,15 пункта, а индексът Topix – с 0,95% до 1728,27 пункта.

Тенденцията на спад се запазва и в Китай, където хонконгският бенчмарк Hang Seng се понижава с 1,13% по време на следобедната търговия. Ръстовете си от по-рано не успяха да запазят и пазарите в континенталната част на страната. Shanghai composite отбеляза спад от 1,04%, а Shenzhen composite – от 0,64%.

От своя страна корейският показател Kospi завърши сесията почти без промяна с минимален ръст от 0,03%.

Случващото се на азиатските пазари идва на фона на продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай. В неделя американският президент Доналд Тръмп призова останалите страни да премахнат търговските си ограничения, като в противен случай Вашингтон ще прибегне до нов кръг на санкции.

Миналата седмица стана ясно, че Тръмп е поискал от офиса на американския търговски представител да изготви нов списък със стоки на стойност 200 млрд. долара, които да бъдат обложени с допълнителни мита в размер на 10%, ако Пекин приложи своите санкции.

По-рано днес вестник Wall Street Journal съобщи, че финансовото министерство на САЩ подготвя правила, които да спрат фирми с поне 25 процента китайска собственост да купуват американски компании в "индустриално значими" технологични области.

„Това, което е ясно от случилото се през уикенда, е, че американският президент Тръмп е малко вероятно да спре скоро със заплахите си за митата“, посочват анализатори към сингапурската банка OCBC Bank.

В същото време доларовият индекс, който измерва силата на американските пари срещу кошница конкурентни валути, се понижи до 94,59 пункта, което обаче е леко възстановяване от 94,45 пункта по-рано по време на сесията.

Междувременно турската лира отбеляза ръст, достигайки до 4,5718 лири за долар, като преди това поскъпна още повече до 4,5320 лири за долар. Това стана, след като турският президент Реджеп Ердоган спечели нов мандат с подкрепа от 56,6% на вчерашните президентски и парламентарни избори .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още