IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка трябва да е готова за войната на изкуствения интелект

Китай е насочил поглед към САЩ и вече е извлякъл част от най-чувствителната информация за американския народ и военните

09:30 | 14.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

След време, чрез изкуствения интелект, Китай ще може да използва данните на американците срещу САЩ. Личната медицинска документация може да се превърне, например, в персонализирано биооръжие. През 2017 г. Джан Шибо, пенсиониран китайски генерал, написа, че биотехнологията може да предостави на Китай способност за настъпление чрез създаването на „специфични етнически генетични атаки.“ Що се отнася до откраднатите данни от флота, разбирането как САЩ поддържат своите флотилии ще помогне на Китай да установи уязвимостите в американските оръжейни системи и корабен дизайн, които да бъдат експлоатирани по време на конфликт.

За да се противопостави, Америка се нуждае от много големи масиви от данни, за да изгради собствени модели за машинно самообучение. Американските военни събират и съхраняват повече от 35 милиона индивидуални досиета за хора от службите, служители, предприемачи, пенсионери и членове на семействата. Тези записи включват стандартни лични данни, финансова информация и такава за обучения, както и резултати от познавателни, физически и морални тестове. Още повече данни се съхраняват за разработването, изпитанията и поддръжката на оръжия.

Без съмнение, част от четирите милиарда долара, които Пентагонът задели за научноизследователска дейност и развитие в областта на изкуствения интелект и машинното самообучение през 2020 г., ще се използват за изграждане на по-добър военен хардуер, прогнозиране на нуждите от поддръжка, оптимизиране на разполагането на войските и разработване на съвременна медицина за бойното поле. Колкото повече данни се подават на тези обучителни модели, толкова по-точни стават те. Но ако има пробив в базите данни на военните, тази информация е толкова вероятно да помогне, колкото и да навреди на САЩ. Врагът ще бъде в американските казарми, кокпити и стратегически сесии, като ще е наясно какво знаем и виждаме.

Бордът за отбранителни иновации пусна нов доклад за принципите на изкуствения интелект в Пентагона. Той подчертава, че „безопасността, сигурността и стабилността“ на AI системите трябва да бъдат неколкократно тествани през целия им експлоатационен живот. Предвид значението на тези данни и ролята, която ще играят в бъдещето на Америка, военните трябва да вградят сигурност в основата на хардуера, софтуера и съхранението, необходими за изграждането на утрешния изкуствен интелект.

Ако САЩ повтарят грешките от миналото, като оперират несигурни системи и позволяват на противника да хакне данните им или да зарази веригата им на доставки със зловреден софтуер и фалшив хардуер, трябва да внимаваме. Изкуственият интелект, който нашите най-добри учени и инженери сега изграждат, за да усилят сигурността и просперитета на САЩ може да се окаже, че посява семената на нашата гибел.

Въпреки че читавостта на данните и сигурността на веригата на доставки може да не звучат толкова мъчително колкото изграждането на алгоритъм, който развива биотронни роботи, те може да са дори още по-важни. Ако не защитим данните, които използваме за задвижване на нашата AI революция, ние изграждаме капацитета за изкуствен интелект на противника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
PISA: куда движется мировое образованиеhttps://***.km.ru/v-rossii/2019/12/13/obrazovanie-v-rossii/864008-pisa-kuda-dvizhetsya-mirovoe-obrazovanie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 15
ivailojelyazkov
преди 4 години
партенко! в северна монголия цъфти ли младежта? аре чупка е елтън джон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 18
дядя Вова
преди 4 години
PISA - изследване за това, колко са адекватни младежите на тема:четене с разбиране, естествени науки и математика.В САЩ много 15 годишни са на ниво 10.На тема естествени науки и особено математака са зле!Как да стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още