IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай стимулира бизнеса с понижение на лихвите

Китайската народна банка предостави финансиране на банките в размер на 200 млрд. юана в едногодишни заеми

10:52 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската народна банка предостави средносрочно финансиране на търговските кредитори в страната и намали лихвените проценти върху отпусканите средства – ход, възприеман от анализаторите като опит за смекчаване на ефектите от епидемията с коронавирус.

Институцията предлага 200 млрд. юана (29 млрд. долара) в едногодишни средносрочни заеми, считано от понеделник. Лихвата върху парите е понижена с 10 базисни пункта до 3,15%, което е и най-ниското ниво от 2017 г. насам.

Банката също така предоставя и 100 млрд. юана под формата на 7-дневни обърнати репо сделки, съобщава Bloomberg.

Намаляването на лихвите е „в унисон с очакванията, а размерът на инжекцията е относително малък, тъй като междубанковото финансиране е достатъчно след новата година“, посочва Джоу Гуанан, анализатор на Huachuang Securities Co. Той също така очаква допълнително финансиране през март.

След като епидемията от коронавирус се разрасна в края на януари, Китайската народна банка и правителството обявиха ограничени понижения на лихвените проценти, продажби на облигации и различни други мерки, с които да успокоят финансовите пазари и да подкрепят компаниите. Засега няма значително увеличение на стимулите, въпреки че това може да се промени когато и ако вирусът бъде поставен под контрол.

Очакванията са намалението от понеделник да съвпадне със сходно понижение и при основната лихва. Според проучване на Bloomberg икономисти очакват лихвата по 1-годишните заеми да намалее с 10 базисни пункта, когато бъде обявено решението на централната банка на 20 февруари.

Доходността върху 10-годишните държавни ценни книжа отбелязва повишение до 2,939% минути преди 10:30 ч. българско време.

„Инжекцията е относително малка“, посочва Беки Лу, ръководител на звеното за китайски макроикономически стратегии към Standard Chartered Plc.

От своя страна икономистът на Commerzbank Джоу Хао посочва, че според него инвеститорите не са много притеснени от липсата на ликвидност, тъй като тенденцията, че централната банка ще облекчава политиката си е очевидна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още